Press "Enter" to skip to content

antall vellykkede kongeørn-hekkinger synker

I fjor ble det registrert 166 vellykkede hekkninger av kongeørn i Sverige. Det er det laveste resultatet siden 2018. At antallet vellykkede hekkinger gikk ned har trolig sammenheng med været og tilgangen på mat.

Drøyt 800 områder med kongeørn ble inventert i Sverige i fjor, hvorav tre er delt med Norge. I 194 områder ble det registrert hekking, 166 av dem var vellykkede mens 24 mislyktes. Totalt ble det observert 191 unger i Sverige i 2023.

Både positive og negative trender
I 2021 ble den første vellykkede hekkingen av kongeørn i Västra Götalands län i moderne tid bekreftet. Suksessen fortsetter og for tredje år på rad er det observert en vellykket hekking i fylket. Gotland har det høyeste antallet okkuperte områder siden inventeringen startet, mens Dalarna i fjor hadde det laveste antallet vellykkede avl målt.

– Været var nok den største medvirkende årsaken til det dårlige hekkeutfallet i enkelte deler av landet. I Dalarna, Värmland, Västernorrland og Jämtland falt det mellom 20 og 70 cm snø i slutten av april. Tilgjengeligheten av mat spiller også en rolle. I fjor kom det rapporter om at volum og andre byttedyr var ekstremt fattige i Dalarna, Gävleborg og Västernorrland, sier Jessica Åsbrink ved Naturhistoriska riksmuseet, koordinator for kongeørninventeringen i Sverige.

10 år siden målet ikke ble nådd
Ifølge regjeringens lovforslag om «Bærekraftig rovdyrforvaltning» er målet for kongeørnbestanden i Sverige minst 150 vellykkede avl hvert år og at utbredelsen skal være hele landet. Det er ingen oppgitt øvre grense for bestanden i Sverige, men den bestemmes av naturlige forhold.

Siden 2006 har gjennomsnittlig antall bekreftede vellykkede avl vært 187 per år. Antall vellykkede avl har overskredet det nasjonale målet på 150 vellykkede avl i 14 av de siste 18 årene. Det er 10 år siden målet ikke ble nådd.

-Kunnskap om hvor mange kongeørn det er i Sverige og hvor de hekker spiller en stor rolle blant annet i saker som for eksempel gjelder skoghogst og planlegging av vindparker. Det gir også grunnlag for kompensasjonen samebyene får for tilstedeværelsen av store rovdyr, sier Jessica Åsbrink.

Fakta:
Det er fylkeskommunene (länsstyrelserna) som har ansvar for å gjennomføre inventeringen av kongeørn hvert år. I mange fylker samarbeider fylkeskommunen med de regionale ornitologiske foreningenes kongeørngrupper, som er organisert i foreningen Kungsörn Sverige. Resultatene av inventaret blir deretter satt sammen av Naturhistoriska riksmuseet, på oppdrag fra det svenske Naturvårdsverket.

Kilde: Naturhistoriska riksmuseet, Sverige
Foto: Giles Laurent, CC BY-SA 4.0