Press "Enter" to skip to content

Ulempen med julen: økonomisk stress og sosial utmattelse

I jule- og nyttårsferien opplever mange økt stress og negativ påvirkning på trivselen, viser en fersk Sifo-undersøkelse fra hygiene- og helseselskapet Essity. Resultatene viser blant annet at en tredjedel ikke klarer å koble seg fra jobb i jula, at én av fire blir rammet av økonomisk stress før julegaverkjøp og at like mange opplever sosial overbelastning på grunn av økt sosialt samvær i helgene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer helse som «en tilstand av fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære, og ikke bare fravær av sykdom eller svakhet». Hygiene- og helseselskapet Essity, som deler det synet, har nå fått Sifo til å undersøke hvordan jule- og nyttårsferien påvirker det fysiske, psykiske og sosiale velværet til over 1000 svensker.

Når det gjelder psykisk helse, oppgir annenhver svenske at forberedelser som å kjøpe julegaver og planlegge sammenkomster fører til økt stress. For nærmere én av tre (30 %) er manglende evne til å koble fra jobben i permisjonen belastende. I tillegg opplever én av fire (26 %) økonomisk stress før de kjøper julegaver, og nesten like mange (24 %) føler stress knyttet til miljøforbruk.

For mange kan helgefeiringen også ha negative konsekvenser for den fysiske helsen. Litt over to av fem (43 %) oppgir at denne perioden har en tendens til å føre til overdreven mat- og alkoholforbruk. Nesten like mange (41 %) forsømmer også treningsvanene i jule- og nyttårsferien.

Sosial helse påvirkes ikke i like stor grad, selv om det også her er noen konsekvenser. Hver fjerde (25 %) svenske opplever sosial overbelastning på grunn av økt sosialt samvær i jule- og nyttårsferien, mens hver femte (20 %) oppgir at følelsen av ensomhet og isolasjon forverres i denne perioden. For litt over én av ti (12 %) fører helgene ofte til familiekonflikter.

– Dessverre sliter mange med stress, økonomisk press eller ufrivillig ensomhet – og dette blir selvsagt satt på spissen i jula. At en tredjedel ikke klarer å koble seg fra jobben i permisjonen er også bekymringsfullt. Jeg synes det er utrolig viktig, ikke minst for psykisk helse, å sette rimelige forventninger og grenser før jul, sier Frida Gustafson, helseansvarlig ved Essity i Sverige.

Helseekspertens tre tips for å unngå stress i julen

1. Planlegg fremover. Ved å planlegge kan du unngå rush i siste liten og økonomisk press. Dette kan for eksempel dreie seg om å lage et realistisk budsjett, planlegge innkjøp av julegaver og mat, og planlegge familieaktiviteter. Å ha kontroll gir fred i sinnet.

2. Prioriter og si nei når det er nødvendig. Husk at du ikke kan gjøre alt. Prioriter aktivitetene og tradisjonene som er viktigst for deg og din familie, og ikke vær redd for å si nei til invitasjoner som kan forårsake unødvendig stress eller som ikke føles meningsfylte.

3. Ta deg tid til restitusjon. Planlegg tid for hvile og avslapning i juletiden. Dette kan bety å ta en pause fra sosiale medier, gjøre avslappende aktiviteter som å lese en bok eller gå en tur, eller bare tillate deg selv å ikke gjøre noe på en stund

Frida Gustafson, ansvarlig for helsespørsmål ved Essity i Sverige.

Fra undersøkelsen:
50 % opplever økt stress som følge av julegaveinnkjøp og forberedelser til samlinger 43 % oppgir at helgene har en tendens til å føre til overdreven mat- og alkoholforbruk
41 % forsømmer treningsvanene sine i jule- og nyttårsferien
30 % opplever stress på grunn av manglende evne til å koble fra jobb i ferien 26 % opplever økonomisk stress før julegavehandel
25 % opplever sosial overbelastning på grunn av økt sosialt samvær i jule- og nyttårsferien 24 % opplever stress knyttet til miljøforbruk
20 % føler at følelsen av ensomhet og isolasjon forverres i denne perioden
12 % oppgir at jule- og nyttårsferien ofte fører til familiekonflikter

Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført i Kantar Sifos nettpanel i perioden 29. november – 3. desember 2023. Totalt ble 1109 personer i alderen 18-65 år intervjuet. Nettpanelet er nasjonalt representativt rekruttert basert på tilfeldig utvalg. Det er ingen egenrekruttering i Kantar Sifos nettpanel. Media og andre interesserte er velkomne til å bruke informasjonen i denne pressemeldingen etter ønske, med henvisning til Essity/Sifo.

Kilde: Essity, Sverige

Foto: Fars Media Corporation, CC BY 4.0