Bevisstheten om at pollinerende insekter trenger blomster rik på pollen og nektar øker. En ny studie viser at trær kan være minst like viktige for å overleve, i det minste for den røde vegbien, men sannsynligvis også for andre ville bier. Et tre skilte seg ut – litt uventet – som en favoritt.
Landbrukslandskapet har endret seg dramatisk i forrige århundre, noe som har ført til en drastisk reduksjon i antall blomster. Dette ødelegger for bier som trenger planter som er rike på sukkerrik nektar og proteinrik pollen for å overleve.
Forskere har nå undersøkt hvilke naturtyper og blomster i jordbrukslandskapet som gagner reproduksjonen av den røde veggbien – en vanlig ensombie i Sør -Sverige som er aktiv tidlig på året. Et av resultatene som skiller seg ut er at en generell tilførsel av trær i landskapet øker bienes reproduksjon.
-Vi så at et økt antall trær kom biene til gode. Dette kan delvis forklares med det faktum at de hovedsakelig samlet pollen fra eik, spesielt tidlig på sesongen, men også fordi miljø med trær kunne bidra med leveområder til bier, sier Johanna Yourstone, doktorgradsstudent ved Institutt for biologi ved Lunds universitet og en av hovedforfatterne av studien publisert i Biological Conservation.
Eik tilbyr mat tidlig på sesongen …
I studien kunne forskerne også vise at biene foretrakk pollen fra eik fremfor sin nest største pollenkilde tidlig på våren – lønnetre. Jo flere eik, jo mer eikepollen ble samlet av biene, mens lønnpollen hovedsakelig ble samlet når det var mangel på eik i nærheten.
– Vi vet egentlig ikke hvorfor de liker eikepollen så godt. Ifølge tidligere undersøkelser virker det ikke mer nyttig enn mye annet pollen, og en laboratoriestudie viser at larvene vokser like godt på lønntrepollen som på eikepollen, sier Johanna Yourstone.
-Hvis noen har en god teori om hvorfor, er de veldig glade for å høre fra oss, vi er nysgjerrige!
I studien fokuserer forskerne på en enkelt bietype, rødveggbien, men de siterer en kilde fra allerede i 1945 hvor det heter at en rekke ensommbie-arter samler pollen fra hovedsakelig eik.
– Det kan tenkes at flere arter av bier drar nytte av trær generelt, og ikke bare av for eksempel selje, som er en kjent blomsterressurs tidlig på våren. Det at eik ikke produserer nektar og regnes som vindpolinert, gjør det sannsynligvis oversett som en bieressurs, og generelt mangler det riktig informasjon om hva de fleste ville bier foretrekker å spise, sier Johanna Yourstone.
.. deretter var smørkopper en viktig ernæringskilde
I tillegg til trær så de at tilstedeværelsen av smørkopper og raps gagner biene. I den siste delen av bienes liv samlet biene mye pollen fra smørkopper, noe som sannsynligvis forklarer smørkoppers positive effekt på reproduksjon. Raps, derimot, samlet ikke biene mye pollen fra, så forskerne mener at raps først og fremst var viktig som kilde til nektar.
-For å kunne hjelpe biene er det viktig å forstå hvordan den endrede tilførselen av blomster påvirker, samt avstanden til blomstene. Vi trenger også å vite mer om hvordan konkurransen om blomster påvirker forskjellige bierarter, sier Johanna.
Mangfold av planter er nødvendig
Hva er da de viktigste meldingene å ta fra denne studien, og er det noe du kan gjøre for å være til nytte for biene? Ifølge Johanna Yourstone bekrefter denne studien tidligere erfaringer om hvor viktig det er at det er forskjellige typer ressurser tilgjengelig for bier, selv over tid.
-I denne studien ser vi hvor viktige forskjellige ressurser er for en enkelt bi, i Sverige har vi flere hundre arter av bier. Det beste jeg tror folk kan gjøre for å hjelpe bier er å bidra til at det er mange forskjellige typer blomster, busker og trær tilgjengelig over tid.
Det trenger ikke være så komplisert, understreker hun: la de gamle trærne i stedet for å hugge dem ned, hoppe over plenklippingen en stund eller bare kutte deler av hagen og la løvetannene og kløveren blomstre.
-I jordbrukslandskapet tenker jeg litt det samme, først og fremst la trærne som er der forbli, og la veikantene blomstre før de blir klippet. Og hvorfor ikke plante noen nye eiker eller andre innfødte trær?
Kilde: Lunds universitet