Kan øyenstikker bevege seg hundrevis av miles over Det indiske hav, fra India via Maldivene til Afrika, og tilbake igjen? I følge hypotesen ja. Et internasjonalt forskerteam har nå ved hjelp av modeller og simuleringer funnet ut om hypotesen er riktig.
For tolv år siden, i 2009, beskrev marinbiolog Charles Anderson hypotesen. Han hadde da observert seilende øyenstikkere (Pantala flavescens) på Maldivene, som hadde fløyet inn fra det han antok var India. Da de tok av igjen, fløy de mot Øst -Afrika. Hypotesen har forblitt en hypotese, og det er ikke før nå at forskere har bestemt seg for å undersøke den.
Seilaglene er for små til å kunne sette sendere på dem. For å teste hypotesen har forskerne i stedet undersøkt de fysiologiske aspektene og beregnet hvor lenge en seilende øyenstikker kan holde seg i luften med energien den kan lagre i kroppen. Forskerne har også brukt meteorologiske vindmodeller for å undersøke om det er vind som kan lette bevegelse i begge retninger.
– Studien vår viser at dette trekket fra India til Øst -Afrika faktisk er mulig. Men den seilende øyenstikkeren kan ikke gjøre det alene ved hjelp av fettet den kan lagre i kroppen, det kreves også gunstig vind og det er det i visse perioder av året, sier Johanna Hedlund ved Lund University.
I følge de simulerte migrasjonsforsøkene i vindmodeller, ville omtrent 15 prosent av øyenstikkene kunne flytte fra India til Afrika om våren. Til høsten kan 40 prosent lykkes med det samme trekket i motsatt retning.
At øyenstikkene i det hele tatt kan håndtere det, er imponerende, sier hun og hennes kolleger. Ikke minst med tanke på at den seilende øyenstikkerens vandring over Det indiske hav er den lengste i dyreverdenen når det gjelder dyrsstørrelse.
– Vi har kommet mye nærmere å løse mysteriet om hvordan en liten øyenstikker som bare veier 300 milligram kan krysse 200 km åpent hav, sier Johanna Hedlund.
Andre dyr er også avhengige av gunstige vindforhold når de beveger seg. To eksempler er amurfalken og Clamator jacobinus (en gjøk), som også flyr over Det indiske hav. Forskerne bak den nåværende studien advarer om at klimaendringer kan påvirke mulighetene til fugler og øyenstikker i fremtiden. Risikoen er at vindmønstrene endres når overflatevannet varmes opp.
Studien er viktig på flere måter, sier forskerne. På den ene siden skaper det forståelse for avstandene som en av dyreverdenens minste migranter kan bevege seg over, og på den annen side øker det kunnskapen om hvordan dyr som beveger seg kan spre sykdommer, men også bidrar til økosystemtjenester i vidt forskjellige deler av verden.
Studien er et samarbeid mellom Lund University, University of Exeter, Stockholm University og Nanjing University of Agriculture i Kina. Den ble nylig publisert i en artikkel med tittelen «Unraveling the World’s Longest Non-stop Migration: The Indian Ocean Crossing of the Globe Skimmer Dragonfly» i et spesialnummer av tidsskriftet Frontiers in Ecology and Evolution.
Kilde: Lunds universitet
Bilde: Seilende øyenstikker. Fotograf: Johanna Hedlund