For andre år på rad feires Nobel Week med lysinstallasjoner under Nobel Week Lights Stockholm 4.–12. desember. I går ble det avslørt hvilke steder som skal lyses opp i desembermørket. En av nyhetene i år er at Västerbron får et lyskunstverk inspirert av nobelprisvinneren Marie Curie.
Nobel Week Lights Stockholm fikk en fantastisk start i fjor med anslagsvis 200 000 besøkende. De fleste stedene i byrommet som var en del av satsingen da er tilbake i år igjen med lysarbeider. I år kommer også nye steder som Brunkebergtunnelen og Østasiatisk museum. De rundt tjue kunstinstallasjonene har på en eller annen måte hentet inspirasjon fra Nobelprisen og Nobelprisvinnende initiativer.
Noen av kunstnerne og lysdesignerne som presenteres er:
Fredrik Jönsson, som har belyst hundrevis av artister i Melodifestivalen og vunnet flere fine priser innen lysdesign, lager et verk på Strömparterren. Inspirert av fysikkprisvinneren Charles Kao i 2009, bruker han fiberoptiske kabler for å tilby et storslått lysspill som strekker seg langt inn i himmelen.
Emma Hjortenklev Wassberg, som i fjor kledde en av Hötorg-skraperne med ordene Jeg vil holde deg i armene mine men kan ikke, er tilbake igjen. Inspirasjonen denne gangen kommer fra Nobelprisvinneren Marie Curie. I år vil Västerbron bli opplyst med det grønne glitrende lyset som ofte forbindes med radium, mens bronsens naturlige form bringer tankene til elektromagnetisk stråling og bølgebevegelser som forplanter seg gjennom tid og rom.
En av de mest bemerkede installasjonene i fjor var projeksjonen på rådhuset med bilder fra verdensrommet. I år vil perspektivet endre seg når bilder som viser jorden sett fra verdensrommet kan ta plass. Verket Earth from Space er laget av PXLFLD.
Over Nobelprismuseet og Stortorget i Gamlebyen lager den italienske lyskunstneren Alessandro Lupi et nett med speil som reflekterer lyset i det nærliggende miljøet på torget, dag og natt. Verket Fragments of Reality henter sin inspirasjon fra de omfattende nettverkene og samarbeidene som mange prisvinnere understreker viktigheten av for å gjøre vitenskapelige fremskritt.
Her er lokasjonene med lysinstallasjoner under Nobel Week Lights 2021:
Stockholms rådhus, Dramaten, Sergels torg, Stadsmuseet, Nobelprismuseet, Statens Museer för Världskultur / Östasiatiska museet, Moderna museet, Riksplan fram Riksdagshuset, Västerbron, Blasieholmstorg, Brunkebergstunneln, Handelshögskolan, Benny Fredrikssons torg, Tysta Marigången Skeppsholmsbron. En mobil lysinstallasjon som flyttes på sykkel er også med i år. Fire av årets installasjoner er utviklet i samarbeid med høyskoler og universiteter.
Kilde: Stockholm Stad
Foto: Per Kristiansen