Guide Michelin har gitt ut sin første estiske utgave. Totalt ble to restauranter belønnet med stjerner, og er dermed først og fremst i de baltiske landene for å være med i den prestisjetunge guiden.
25. mai ble den første Michelin-guiden for Estland presentert. Totalt to restauranter, NOA Chef’s Hall og 180° av Matthias Diether, ble tildelt en Michelin-stjerne hver, og guiden inkluderer totalt fem restauranter rost av Bib Gourmand, for vellaget mat og en opplevelse til en fornuftig pris, samt to grønne stjerner står for et bærekraftsinitiativ.
De to restaurantene, som er tildelt hver sin stjerne, finner du i Estlands hovedstad Tallinn. En av restaurantene er NOA Chef’s Hall, hvor kokkene Roman Sidorov og Tõnis Siigur setter den kreative 7-rettersmenyen. Her er det luksuriøse råvarer, enten det er norske kamskjell, hummer fra Canada eller lokale produkter av beste kvalitet, i fokus. Restauranten, som åpnet dørene i Tallinn i 2014, har nå endelig fått anerkjennelse fra Michelin-inspektørene, som har fulgt Estlands kulinariske scene de siste årene.
Estland, vår nabo i øst og hjertet av den baltiske regionen, forbinder ikke bare de kulturelle punktene mellom Skandinavia, Sentral- og Øst-Europa – landet byr også på sjarm, lang historie og en veldig interessant kulinarisk scene. Smaken for mangfold, håndverksprodukter og lokale råvarer har en klar innflytelse på estisk mat og dets ambisiøse unge kokker.
Da det ble klart at Estland ville bli inkludert i den prestisjetunge guiden, kommenterte den estiske ministeren for nærings- og informasjonsteknologi, Andres Sutt, anerkjennelsen:
«Estland har vunnet en seier som vil knytte matkulturen vår nærmere Europa. I matkulturscenen blir effekten sikkert like stor som en Oscar i filmverdenen. Å bli med i MICHELIN-familien vil gjøre oss bedre kjent, bedre forstått og mer sammenlignbare internasjonalt, og det vil også fremheve våre verdier og karakter. En matkultur i verdensklasse er en av de viktigste grunnene til å reise. Det er også en av de vanligste årsakene til å komme tilbake igjen og igjen. Jeg vil gjerne takke Visit Estonias team for å promotere dette partnerskapet – MICHELIN-guiden vil ha en varig innvirkning på Estlands turisme, eksport og omdømme.»
Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for MICHELIN Guide sier:
«Estland er et av landene som våre inspektører har undersøkt med nysgjerrighet i flere år. Etter mange måneder med overvåking rundt om i landet, fra Tallinn til Tartu, fra Mäeküla til Kloogaranna, har vi oppdaget en yrende kulinarisk scene, full av kvalitetsrestauranter og et variert kjøkken. Det første utvalget av restauranter, som fremhever talentfulle kokker og fagfolk som spiller på både et klassisk estisk og internasjonalt repertoar, er en fantastisk invitasjon til denne fascinerende gastronomidestinasjonen. ”
Det estiske restauranttilbudet er satt sammen av MICHELIN-guidens profesjonelle, uavhengige og fordomsfrie inspektører, som gir sine anbefalinger basert på anonyme lunsjer og middager. Dette første utvalget av restauranter i Estland gjenspeiler kvaliteten på den lokale matscenen og inkluderer restauranter med MICHELIN-stjerner, Bib Gourmand eller MICHELIN Green Star.
Hele utvalget av MICHELIN Guide Estonia 2022 er tilgjengelig på nettsiden, www.guide.michelin.com og i MICHELIN Guide-appen.
Kilde: Ehrenbergsoerensen
Foto: Besøk Estland.