Press "Enter" to skip to content

Sykkelhjelmene er ikke en del av utviklingen

Folksams gjennomførte nylig en kollisjonstest for å illustrere og undersøke de vanligste ulykkene mellom biler og sykler. Resultatene viser at dagens hjelmer ikke er testet og tilpasset hastigheten det skjer alvorlige sykkelulykker med bil, noe som kan få ødeleggende konsekvenser.

Folksams gjennomførte nylig en kollisjonstest for å illustrere og undersøke de vanligste ulykkene mellom biler og sykler. Resultatene viser at dagens hjelmer ikke er testet og tilpasset hastigheten det skjer alvorlige sykkelulykker med bil, noe som kan få ødeleggende konsekvenser.

Ettersom flere og flere velger sykkelen som transportmiddel, samtidig som bruken av elsykkel har økt eksponentielt de siste årene, blir mange syklister skadet i trafikken. Hvert år blir nesten 10.000 syklister skadet, hvorav om lag 2.000 er alvorlig skadd. Rundt 7.500 av disse er singelulykker, mens drøyt 1.100 er syklister som hvert år blir skadet i kollisjoner med motorvogner. Hver dag får tre syklister hodeskader i Sverige, omtrent en femtedel av alle hodeskader skjer ved en kollisjon med en bil, disse gir vanligvis de alvorligste konsekvensene.

Foreløpig sertifiseres sykkelhjelmer gjennom tester hvor kollisjonen tilsvarer en hastighet på i underkant av 20 km/t. Dagens elsykler har vanligvis en barriere der motoren slutter å hjelpe ved 25 km/t, men det finnes også eksempler på elsykler som går opp i 45 km/t. En av de vanligste kollisjonene mellom en bil og en syklist finner sted i bymiljø, hvor fartsgrensen ofte er 40 km/t. Kollisjonstester i den hastigheten viser for eksempel at det populære hodebeskyttelsen Hövding ikke har tid til å utvikle seg for å gi god beskyttelse.

– Hövding valgte å ikke delta i vår kollisjonstest på grunn av at hodebeskyttelsen ikke ville rekke å utvikle seg ved en kollisjon med en bil i 40 km/t, noe vi tar på alvor gitt at mange bruker Hövding og at det er en vanlig hastighet i byen der de fleste syklister kolliderer med bilister, sier Helena Stigson, forsker i Folksam.

De store manglene ved hodebeskyttelsen Hövding bekreftes i en tilsvarende kollisjonstest utført av BaST i Tyskland, hvor beskyttelsen ikke rakk å utvikle seg fullt ut til å dekke hodet i en kollisjon med en bil som kjørte i 40 km/t.

Folksam mener bransjen må gjennomgå testene for hvordan sertifiseringen av sykkelhjelmer foregår, at de må utføre testene også i høyere hastigheter som er mer i tråd med hvordan ulykkene med motorkjøretøy faktisk ser ut. Folksam vil i fremtiden gjennomføre tester av sykkelhjelmer i høyere hastigheter for å sikre at de gir bedre beskyttelse ved mer alvorlige kollisjoner med biler – noe bransjen bør følge med på.

Folksam fjerner nå sin anbefaling for hodebeskyttelsen Hövding

Folksam har i Folksams tidligere forbrukertester av hjelmer merket Hövding med «Godt valg», men når det kommer til høyere, og mer realistiske hastigheter ved kollisjoner med biler, rekker ikke beskyttelsen å utvikle seg. Derfor fjerner Folksam nå sin anbefaling og sin merkelapp «Godt valg» fra hodebeskyttelsen.

– I vår siste måling av bruken av sykkelhjelm ser vi for eksempel at i Stockholm bruker mer enn hver tiende syklist en Hövding, sikkert i den tro at den gir tilstrekkelig beskyttelse, men det er ikke tilfellet hvis det f.eks. for eksempel kolliderer du med en bil, sier Helena Stigson, forsker i Folksam.

Kilde: Folksam, Sverige
Foto: MET Helmets, CC BY-SA 4.0