Ifølge en meningsmåling utført av Kantar Sifo ønsker velgerne å se en tøffere klima- og miljøpolitikk. Selv om oppslutningen i enkelte sakssaker varierer avhengig av partisympatier, er et flertall av velgerne positive til spørsmålene som Naturskyddsföreningen har stilt.
Til tross for en sommer med ekstremvær, har klima- og naturkrisen fått liten plass under valgkampen. Det er presentert få konkrete tiltak, noe som har fått forskere, eksperter, kunstnere, bedrifter og miljøbevegelsen, inkludert Naturskyddsföreningen, til å etterlyse politisk handling for å redusere utslipp og beskytte biologisk mangfold. En Sifo-undersøkelse viser at et flertall av velgerne også krever en tøffere klima- og miljøpolitikk.
– Velgerne er bekymret for klimaendringene, mener at utsenderen skal betale og vil at de klimaskadelige subsidiene skal reduseres. Et overveldende flertall ønsker en politikk som tar vare på natur og biologisk mangfold. De mener også at Sverige bør være et ledende land når det gjelder klima og miljø. Det viser at det er et enormt gap mellom hva velgerne ønsker og det politikerne leverer, sier Johanna Sandahl, leder i Naturskyddsföreningen.
– Det er på tide at alle partier innser alvoret og lytter til velgernes meninger og bekymringer. Mange partier hevder å ta klimakrisen på alvor, men forslagene som presenteres er langt fra tilstrekkelige. Vi forventer at alle riksdagspartier tar ansvar, ikke bare for neste periode, men for en fremtid som verdens barn og unge fortjener, sier Karin Lexén, generalsekretær i Naturskyddsföreningen.
Sifo-undersøkelsen, som er utført på oppdrag fra Naturskyddsföreningen, viser at velgerne er positive til et bredt spekter av miljø- og klimapolitiske saker som flere partier sier nei til eller går aktivt imot:
- 86 prosent mener det er viktig for regjeringen å føre en politikk som tar vare på natur og biologisk mangfold. Det er bred enighet om saken uavhengig av alder, kjønn, region og partitilhørighet.
- 72 prosent sier at det er viktig at partiet de har tenkt å stemme på har en politikk som gjør at Sverige når klimamålene. Velgerne som oppgir at de sympatiserer med KD og SD synes imidlertid ikke det er like viktig (henholdsvis 48 og 42 prosent).
- 67 prosent mener det er viktig at Sverige er et ledende land på klima og miljø. Det er spesielt viktig blant yngre velgere og kvinner.
- 66 prosent mener at tilskudd, støtte og skattelettelser ikke bør gis til virksomheter som har stor innvirkning på klima og miljø. Oppslutningen er lavest blant KDs partisympatisører (46 prosent). Blant andre partisympatisører er et flertall positive.
- 62 prosent mener at skattene bør økes for aktiviteter som har stor innvirkning på klima og miljø. Oppslutningen er høyest blant de som sier de sympatiserer med MP (96 prosent) og V (88 prosent), lavest blant M (47 prosent), KD (47 prosent) og SD (44 prosent). Blant de som sympatiserer med S er 75 prosent positive, tilsvarende C (74 prosent). L-sympatisører plasserer seg i midten (64 prosent).
- 93 prosent mener det er viktig at svensk skogbruk er bærekraftig.
- 61 prosent mener at en større andel av Sveriges landbruk bør være økologisk. Et flertall av velgerne er positive, bortsett fra de som angir at de sympatiserer med SD (46 prosent) og KD (31 prosent).
Kilde: Naturskyddsföreningen, Sverige
Foto: Kondah, CC BY-SA 4.0