Press "Enter" to skip to content

Hundeekspertens beste tips for en trygg vinter

Vinteren er en spesielt sårbar periode for både hund og eier, og mange av landets hunder har stor risiko for frostskader og trafikkulykker som følge av kulde og mørke. De neste månedene er det flere ting som er spesielt viktig å vurdere som hundeeier for å redusere risikoen for alvorlige skader og i verste fall død. Linnéa Kjellén, hunde- og kattforsikringsekspert i Trygg-Hansa, deler sine beste tips og råd for en trygg og sunn vinter for alle firbeinte venner og deres familiemedlemmer.

Mange trafikkulykker med fotgjengere kunne unngås dersom flere brukte refleks på både seg selv og hundene sine. Det beste er at hunden bruker både reflekser og lampehalsbånd, da dette gjør at begge bilistene kan få øye på hunden i mørket. En hund uten refleks som møter en bil med nærlys, blir først sett av bilisten når den er 20-30 meter fra bilen. Med god refleks kan hunden allerede sees på ca 125 meters avstand.

– Alle hunderaser og individer reagerer forskjellig på kulde. Derfor er det viktig å finne ut hva som er best for akkurat din hund. Det er imidlertid generelle tips for mørket som det er bra om du som hundeeier tar hensyn til, og der er refleksen like viktig for en hund som for små barn og voksne. En vanlig feil mange gjør er at de tror de kan sees hvis hunden har på seg lampehalsbånd eller at det er gatelys, men det er ikke nok, sier Linnéa Kjellén, dyreforsikringsekspert i Trygg-Hansa.

Vanlig kulde-krampe blant hunder
Som hundeeier bør du regne med ekstra omsorg spesielt for hundens poter og pels, som er følsomme for fuktighet, kulde og snø. Hunder med tynn pels har som regel vanskeligere å holde varmen ved hjelp av pelsen, og små hunder som er nær bakken er også mer utsatt for kulde. Selv om frostskader kan forekomme, er det sjelden sammenlignet med kulde-krampe, som betyr at hundens poter kramper på kalde turer. Tydelige tegn på forkjølelse er at hunden stopper og løfter en eller flere poter.

– Hvis hunden din er preget av kulde, kan det være lurt å legge et varmedekken på den. Husk at det er bra om et teppe beskytter hele ryggen og også i det minste en del av den sensitive magen. Er hunden forkjølet kan du massere potene forsiktig og på denne måten varme dem opp, sier Linnéa Kjéllen.

Glykol kan være dødelig for hunden
En vanlig vinterrisiko er glykol. Glykol brukes i spylervæske og kjølevæske til våre biler og kan føre til alvorlige skader og er i verste fall dødelig. Linnéa Kjellén maner til årvåkenhet.

– Glykol smaker søtt og derfor er det dessverre noe hundene våre liker å slikke. Det skal heller ikke mye til for at dosen er dødelig. Symptomer inkluderer kvalme, tretthet, kramper, oppkast og sterkt økt tørste. Kontakt veterinær umiddelbart hvis du mistenker at hunden har fått i seg glykol, selv om du ikke ser noen symptomer, sier Linnéa Kjellén.

Ekspertens åtte beste tips for vinteren:

  • Bruk både refleks og lys på hunden. En refleks kan godt sees når møtende personer bruker lampe eller søkelys, men for andre trengs en lampe for at hunden skal bli sett.
  • Tenk på hvordan hunden din takler kulden. Tommelfingerregelen er at en mindre hund med mindre pels betyr at den trenger desto mer hjelp for å holde varmen.
  • Ta vare på potene. I kaldere perioder utsettes hundens poter for ekstra stress. Veisaltet kan også tørke ut tråkkeputene og gi sprekker i hundens hud – en god tommelfingerregel er å skylle og tørke labbene når du kommer tilbake fra tur.
  • Hvis hunden lider av kulde-krampe, varm labbene ved å massere dem forsiktig. Hvis det er et tilbakevendende problem, kan du gå kortere turer og finne andre måter å aktivisere hunden innendørs.
  • Ta vare på pelsen. Blir pelsen for lang eller blir matteret, absorberer den lettere fuktighet, snø og is. Trim pelsen rundt potene og nederst på bena for å unngå at snøkuler setter seg fast.
  • Vær oppmerksom på om hunden din har fått i seg glykol. Symptomer inkluderer kvalme, oppkast og sterkt økt tørste. Kontakt veterinær umiddelbart hvis du mistenker forgiftning.
  • Husk at en hund som tilbringer mye tid i kulden trenger mer energi i maten enn om sommeren. Fôret bør tilpasses den enkelte hunds behov og bør ta hensyn til hundens alder, vekt, aktivitetsnivå og eventuelle helseproblemer.
  • Forlat aldri hunden uten tilsyn i et kjøretøy hvis det er mulig at temperaturen faller under -5°C.

Kilde: Trygg-Hansa, Sverige

Foto: Andrew Branch denae_andrew, CC0, via Wikimedia Commons