Press "Enter" to skip to content

Slik at du kan gjøre opp bål trygt i vinter

Hvert år starter cirka 780 branner i ovner rundt om i Sverige. Det er 780 for mye. Derfor investerer MSB (Sverige) nå i informasjon til uvante vedovner for en tryggere brann i hjemmet.

Kampanjen «Elda säkert» går ut i sosiale medier fra 28. november og målet er å øke kunnskapen og øke kunnskapen til alle med vedfyrt peis.

– Ikke tenn et bål du ikke får slukket, sier Anders Lundberg, branningeniør i MSB. Disse 780 brannene kunne vært unngått dersom den som fyrte opp hadde tenkt å sote peisen sin, fulgt anvisningene som gjelder for den spesifikke peisen og ikke brenne mer enn 3 kg ved i timen.

Andre vanlige årsaker til brannene er at mange ikke lar peisen hvile så lenge de fyrer i den, eller at de fyrer for hardt fordi de tror at peisen kan varme opp flere rom enn rommet den står i.

– Å ta vare på asken riktig er også viktig, sier Anders Lundberg. Oppbevar den i en ikke-brennbar beholder med tettsittende lokk. Det er også viktig at den som skal tenne bål tenker over reglene for belysning som gjelder i sin kommune og at det tas hensyn til miljøaspekter ved belysning, avslutter Anders Lundberg.

FAKTA

Sjekkliste for riktig fyring i en innendørs peis

• Følg alltid fyringsinstruksjonene for akkurat din peis.

• Bruk tørt ved, da dannes det mindre tjære i skorsteinen og det er mindre risiko for sotbrann.

• Brenn maks tre kilo ved i timen, ellers risikerer du overoppheting.

• La peisen avkjøles like lenge som du fyrte i den.

• Oppbevar asken i en ikke-brennbar beholder med tettsittende lokk.

Kilde: MSB, (den Svenske myndigheten för samhällssäkerhet och beredskap)
Foto: Cristian Janke from Blumenau, Brasil, CC BY-SA 2.0