– Dronene har blitt større, raskere og sterkere og det er på høy tid at beslutningstakere og forskere tilpasser regler for bærekraftig transport med dem, sier Aishwarya Raghunatha, PhD-student ved Universitetet i Gävle.
Til nå har droner blitt brukt til overvåking eller fotografering og som underholdning, men etter hvert som de har blitt mer effektive, kan de nå også brukes som transportmiddel for reisende og varer.
– Vi må gjøre disse transportene bærekraftige slik at de fremskynder klimaendringene, men også sosialt bærekraftige, sier Aishwarya Raghunatha, PhD-student ved forskerskolen Fremtidssikre byer.
Droner som bærer 1000 kilo blir nå testet
Droner som kan bære opptil 1000 kilo blir nå testet for å levere varer. De utvikles hele tiden og noen har en rekkevidde på opptil 250 km per lading. I nær fremtid vil vi trolig se transportdroner fly inn i boligområder og over forretningslokaler.
– Men for å være et levedyktig alternativ må dronene bli avanserte nok til å integreres i samfunnet.
Nøddroner innen fem år
Droner store nok til å transportere biler eller mennesker kan virke for kostbare i dag, men som med all ny teknologi vil kostnadene gå ned over tid. Allerede innen fem år, med offentlige investeringer, ser Aishwarya Raghunatha at teknologien blir billigere og ambulanse- og nøddroner mulig.
Samtidig er det en generell bekymring for at droner også kan bli brukt av kriminelle og som luksustransport i fremtiden.
– Så før vi har dem i luftrommet, må lover og retningslinjer gjennomgås. For å beskytte folks privatliv og eiendom, samt påvirkningen av droner på naturlige økosystemer.
Hjertestartere på døra allerede i dag
Den positive siden, som potensialet for å redusere arealbruk, forbedre samfunnsnytten og bli et bærekraftig transportsystem, er imidlertid grunnen til at Aishwarya Raghunatha utforsker dem.
– En av hovedfordelene med droner er at de kan brukes til alle slags redningsaksjoner, politi, ambulanse eller brannvern. Allerede i dag kan droner sende hjertestartere på døren.
Bekjemper klimakrisen på flere måter
Ettersom dronene kun bruker luftrom, er de raskere og mer fleksible enn konvensjonelle transportmidler, som bruker veier eller vann. De kan også bekjempe klimakrisen på flere måter.
– Vi undersøker fortsatt de ulike bruksområdene, men slår fast at droner er klart mer gunstige for miljøet da de gir en reduksjon i karbondioksidutslipp.
Hun ser imidlertid en stor bekymring for fremtidens strømnett med økende bruk av droner.
– Det må oppnås en balanse der vi kan bruke droner og andre elektriske transportformer, men ikke overskride de begrensede ressursene vi har, sier Aishwarya Raghunatha.
Forskning på fremtidssikre byer
Forskerskolen Future-Proof Cities har fokus på bærekraftig byutvikling og prioriterer mellomstore byer, og alt foregår i dialog mellom akademia, næringsliv og samfunnsplanlegging. Forskerskolen har ti aktive doktorgradsstudenter i ulike prosjekter.
Kilde: Nathalie Davey og Douglas Öhrbom / Universitetet i Gävle, Sverige
Foto: Universitetet i Gävle, Sverige