Press "Enter" to skip to content

Slik blir bier utsatt for plantevernmidler

Plantevernmidler brukes i landbruket for å oppnå tryggere og bedre avlinger. Honningbier og andre blomsterbesøkende insekter blir utsatt for rester av disse stoffene når de samler pollen og nektar i landskapet. Spesielt pollen ble funnet å inneholde mange stoffer og høye nivåer sammenlignet med nektar og luft, og kontinuerlig analyse av rester i pollen kan derfor være en måte å overvåke risikoen for plantevernmidler for blomsterbesøkende insekter. Det viser en ny studie fra SLU og Lunds universitet.

Studien er utført på oppdrag fra det svenske Naturvårdsverket, og resultatene er publisert i en ny rapport fra SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB).

Somrene 2020 og 2021 plasserte prosjektgruppen honningbikolonier på åtte steder rundt i Skåne. Honningbier fôrer over store områder og fra en rekke plantearter, og deres innsamlede pollen og nektar ble brukt til å måle i hvilken grad de var utsatt for eksponering for ulike plantevernmidler. I tillegg ble det tatt luftprøver på hvert prøvetakingssted.

Pollen inneholdt flest stoffer og høye nivåer

Studien belyser dermed biers eksponering for plantevernmidler via pollen, nektar og luft. For å si noe om størrelsen på risikoen, er nivåene vektet i forhold til hvor giftige stoffene er for honningbier.

– Et interessant resultat er at noen få stoffer representerer den største risikoen, sier Mikaela Gönczi, direktør i CKB. Men for flere av disse stoffene har bruksgodkjenningen nylig gått ut, så vi vil trolig se en redusert risiko fremover.

Studien viser at pollen er en viktig eksponeringsvei, da det inneholder flest stoffer fra plantevernmidler og også ofte i høye konsentrasjoner. Noen stoffer hadde også høy toksisitet – hovedsakelig insektmidler – og dette betyr samlet sett at pollen kan utgjøre en risiko for bier. Stoffet som skilte seg ut som det mest risikofylte i studien, med både høye nivåer og høy toksisitet for honningbier, var insektmiddelet Indoxsakarb, som imidlertid har vært forbudt å bruke siden studien ble utført. Pollen med høye nivåer av plantevernmidler kom blant annet fra planter som kornblomst, valmue og kløver, det vil si arter som ofte vokser vilt, men også fra vekster som eple.

Funnene i nektar var færre og nivåene var lavere enn i pollen. Dette er positivt fordi nektar er den viktigste energikilden for mange blomsterbesøkende insekter. En sammenstilling fra Artdatabanken viser at over 4000 svenske insektarter bruker nektar og pollen som mat.

Det ble også funnet flere stoffer i luft. Det vanligste, som også forekom i de høyeste konsentrasjonene, var ugressmiddelet Prosulfokarb, et stoff som er relativt ugiftig for bier. Analysen av luftprøvene viser at den plantevernmiddelrelaterte risikoen via luft øker jo mer dyrkbar mark det er i området.

Prøvene som ble samlet inn på forsommeren inneholdt mest plantevernmidler og utgjorde en større risiko for honningbier, sammenlignet med prøver tatt midtsommer eller høst. Resultatene av studien kan brukes på andre deler av Sverige med lignende dyrkings- og plantevernmiddelbruk. Ove Jonsson, kjemiker ved SLUs avdeling for vann og miljø, påpeker imidlertid at resultatet trolig er et verste scenario, fordi ingen andre områder i Sverige har så intensivt jordbruk som Skåne.

Luftanalysene skiller seg fra andre studier

Nivåer av plantevernmidler er målt i ulik grad i flere tidligere studier, både svenske og internasjonale. Det som er spesielt med denne studien er at forskerne ikke bare analyserte nivåer i pollen og nektar, men også i luft samlet i nærheten av bikubene. Ove Jonsson forteller om luftprøvetakingen:

– Innenfor den nasjonale miljøovervåkingen analyserer SLU plantevernmidler i luft kun på ett sted og ganske langt fra dyrkbar mark. Vi har gjort dette i flere år, men for første gang i denne studien måler vi luftkonsentrasjoner veldig nært intensivt dyrkede områder.

Kombinasjonen av analyser av pollen, nektar og luft var veldig interessant, sier Maj Rundlöf, forsker ved Biologiska Institutionen ved Lunds universitet:

– Siden pollinatorer bruker en stor del av livet på å fly i disse miljøene, er det aktuelt å undersøke plantevernmidler i luften også. Pollen og nektar er tidligere undersøkt i forhold til bier, mens luft er mindre studert som eksponeringsvei.

Forskerne har også gjort en vurdering av hvordan mennesker som bor i de undersøkte områdene kan bli påvirket av å puste inn luften med de målte nivåene av plantevernmidler. Selv om worst-case-scenarier ble brukt i vurderingen, ble det ikke identifisert helserisiko på grunn av individuelle plantevernmidler eller blandingen av plantevernmidler.

Honningbien som modell for eksponering

Studien er gjort med honningbien (Apis mellifera) som modellart, som også kan representere eksponering av andre blomsterbesøkende insekter for plantevernmidler via pollen og nektar. Honningbier er nyttige som modellart for eksponering fordi de kan holdes som tambin og det er mulig å samle større mengder pollen fra dem uten å forstyrre bisamfunnet nevneverdig.

– Hvis pollen samlet av honningbier kan brukes til å overvåke plantevernmiddelrelaterte risikoer for blomsterbesøkende insekter, kan vi kvantitativt følge opp relevante politiske mål, sier Maj Rundlöf. Nasjonalt gjelder miljøkvalitetsmålet Ikke-giftig miljø, og internasjonalt ble reduksjon av miljørisiko med plantevernmidler diskutert under COP15 (FNs konferanse om biologisk mangfold, Redaktørens notat)  i desember 2022.

Kilde: SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, Sverige

Foto: Nassim kasmi, CC BY-SA 4.0