Press "Enter" to skip to content

Parkeringshus blir en ressurs i energisystemet

Parkeringsplasser kan bli viktige eiendeler i strømnettet. Den nye parkeringsplassen Sege Park i Malmö er utstyrt med et smart system for solenergi og batterier som gjør det mulig å håndtere det økende behovet for ladepunkter, men som også kan avlaste og balansere det sterkt belastede nettet.

I det nye parkeringshuset Sege Park i Malmö er det tilrettelagt for 120 ladepunkter, hvorav 70 er satt i drift i dag. Dette kan bety en stor kapasitetsutfordring lokalt, men gjennom en helhetlig tilnærming til strømforbindelsen har Parkering Malmö laget en løsning som både gir en mer effektiv bruk av strøm og bidrar til å gjøre strømnettet mer fleksibelt.

Ressurs for strømnettet

– Taket på parkeringshuset er påsatt 1.400 kvadratmeter solceller. Disse kobles til et eiendomsbatteri med smart styring av energibruk. Dette gjør parkeringshuset Sege Park til en energiknutepunkt, som blir en ressurs for strømnettet snarere enn en belastning, sier Amir Ahmady ny produksjonssjef i Parkering Malmö.

For Parkering Malmö handler det om å minimere det totale behovet for å importere strøm fra strømnettet, avlaste strømnettet når det er mest belastet og redusere karbonavtrykket ved å kunne lade batteriet når det er stor tilgang på fornybar energi.

Intelligent elektrisk system

Bak løsningen står greentech-selskapet Ferroamp, hvis intelligente mikronett for elektrisiteten i eiendommen styrer solcellepaneler, elbillading og energilagring slik at nytten maksimeres.

– Systemet vårt gjør det mulig å styre bruken av strøm og optimalisere etter behovene til både parkeringsplassen og kommunen. Tanken er at den også skal kunne styres direkte av kommunen for å bidra med balanse- og fleksibilitetstjenester til både den lokale netteieren og til Svenska kraftnät, sier Fredrik Breitung, konstituert administrerende direktør, Ferroamp.

Slik fungerer det

Det handler om å kontrollere og lagre strømmen ut fra trykket på strømnettet. Når trykket på nettet er lavt, kan eiendomsbatteriet lades fra strømnettet. Når mange biler lades samtidig, kan systemet stilles inn slik at den egenproduserte strømmen fra solcellene brukes til å lade batteriet. Dette sparer både penger og nettverkskapasitet.

Europeisk samarbeidsprosjekt

Installasjonen er en del av det europeiske samarbeidsprosjektet Access, hvor innovative løsninger for å redusere klimaavtrykket og strømkostnadene vises med mål om at flere skal følge etter.

– Denne tekniske løsningen er helt i tråd med byens klimaarbeid og energistrategi. I Malmö er det periodisk kraftmangel med høyere strømpriser og karbondioksidutslipp som resultat. Hvis dette pilotprosjektet går bra, kan løsningen brukes i andre parkeringshus eller eiendommer, sier Hanna Axelsson, prosjektleder i Environmental Management i Malmö by.

Fakta:

Om tilgang
For å jevne ut effekttoppene tester Parkering Malmö sammen med byen Malmö en innovativ løsning på parkeringshuset Sege Park gjennom det europeiske samarbeidsprosjektet ACCESS (Advancing Communities to low-Carbon Energy Smart System).

Om Ferroamp
Ferroamp er et raskt voksende svensk greentech-selskap med fokus på energi- og effektoptimering av eiendommer. Ferroamps intelligente mikronett kobler til og kontrollerer solcellepaneler, elbillading og batterilagring slik at fordelen for eiendomseieren maksimeres. Det skalerbare systemet gir kontroll og gjør det lønnsomt og enkelt for bedrifter og enkeltpersoner å delta i den grønne energiomstillingen.

Om Parking Malmö
Parkering Malmö er et ekspansivt kommunalt selskap. Her jobber rundt 80 personer, hovedsakelig med å bygge, administrere og leie parkeringsplasser i Malmö. Vi har ansvar for cirka 35 000 plasser i egne anlegg og for ulike eiendomsbesittere. Vi er der for deg og alle andre som trenger plass.

Kilde: Ferroamp

Ferroamp er et svensk greentech-selskap med fokus på energi- og effektoptimering av eiendommer.

Foto: Ferroamp