Press "Enter" to skip to content

Klarer vi oss med sol- og vindkraft alene?

Solenergi og vindkraft har den siste tiden blitt stadig mer populære energikilder for å redusere vår påvirkning på miljøet og klimaet. Begge disse energikildene er fornybare og produserer i hovedsak ingen utslipp, noe som hevdes å gjøre dem til et bærekraftig alternativ til tradisjonelle fossile brensler. Den svært miljøvennlige påstanden inkluderer trolig ikke produksjon, vedlikehold og demontering. Men det er en annen stor og avgjørende begrensning for solenergi og vindkraft, nemlig at de begge er svært væravhengige og derfor bare kan være supplerende energikilder så lenge vi ikke kan lagre energi til bruk når det egentlig trengs som mest.

Så lenge det er sol eller vind, kan sol- og vindkraft generere nok energi til å drive hjem og bedrifter. Men under veldig kalde temperaturer eller når det er mørkt ute, eller hvis det er en vindstille dag, synker effektiviteten drastisk. Dette betyr at disse energikildene ikke kan garantere en stabil strømforsyning i en stor del av tiden. Derfor trengs det løsninger for å lagre energi og kunne bruke den når det egentlig trengs som mest.

I dag finnes det helt sikkert flere energilagringsteknologier som kan brukes til å lagre energi fra sol og vind, som batterier, vannkraft og hydrogenlagring. Men teknologiene er langt fra tilstrekkelig utviklet til å kunne håndtere den energimengden som kreves for å forsyne husholdninger og bedrifter med strøm i lengre perioder med mørke og kulde.

En av de mest lovende teknologiene for energilagring er batterier, men det er fortsatt flere utfordringer som må overvinnes. For eksempel er batterier fortsatt dyre å produsere og har begrenset levetid, noe som betyr at de må skiftes ut regelmessig. I tillegg er det fortsatt vanskelig å lagre nok energi i batterier til å takle lange perioder uten sol eller vind.

Vannkraft er en annen energilagringsteknologi som har vært brukt i lang tid. Det betyr at vann brukes som lagringsmedium for å lagre energi fra sol og vind. Når det er nok energi, kan vannet pumpes opp til en høyere posisjon for å lagre energien. Når energien er nødvendig, kan vannet slippes ned igjen for å drive en turbin og produsere strøm. Men vannkraften har også sine begrensninger, da den krever tilgang på vann og geografiske forhold som ikke alltid er enkle å møte.

Hydrogenlagring er en relativt ny teknologi som kan brukes til å lagre energi fra sol og vind. Hydrogen kan dannes ved elektrolyse av vann og kan deretter lagres for senere bruk. Når energien er nødvendig, kan hydrogengassen brukes til å produsere elektrisitet gjennom brenselceller. Men selv denne teknologien har sine begrensninger, siden den er ganske ineffektiv og krever store mengder energi for å produsere hydrogen.

Det er klart at energilagring er en av de største utfordringene for at det i det hele tatt skal være mulig å bruke solenergi og vindkraft som primære energikilder. For å løse dette problemet må vi jobbe for å utvikle nye teknologier for energilagring og forbedre de eksisterende teknologiene for å gjøre dem mer effektive og kostnadseffektive.

Det er selvsagt viktig å innse at solenergi og vindkraft er en del av en større løsning på energibehovet vårt. Bare ved å kombinere ulike energikilder, inkludert sol, vind, vannkraft og fossilfritt brensel som biodrivstoff og kjernekraft, kan vi skape en robust og pålitelig energiforsyning som kan håndtere alle typer værforhold og energibehov.

Det er også viktig å tenke energieffektivitet og redusere det totale energiforbruket vårt. Ved å bruke energi på en smartere måte, inkludert energieffektive apparater og bygninger, kan vi redusere behovet for å produsere og lagre energi. Naive politikere har selvsagt fremskyndet den prosessen kraftig ved å ta populistiske beslutninger uten noen reell konsekvensanalyse, noe som har gjort at strømregningen nå har blitt en både betydelig og i mange tilfeller belastende del av husholdningsbudsjettet til de fleste.

Konklusjonen er at solenergi og til dels vindkraft er bra, men kun supplerende energikilder så lenge vi ikke kan lagre energi for å bruke når det trengs mest. For å kunne bruke dem som primære energikilder, må vi jobbe med å utvikle nye teknologier for energilagring og forbedre eksisterende teknologier for å gjøre dem mer effektive og kostnadseffektive. Da må vi selvfølgelig aktivt jobbe for å redusere vårt totale energiforbruk ved å bruke energi på en smartere måte.

Kilde: aktuellmiljo.se

Foto: Wind turbine, Griffin by Richard Webb, CC BY-SA 2.0