En gruppe på elleve forskere fra de nordiske landene har gått sammen i et nytt samarbeidsprosjekt for å fortsette å utforske betydningen av bevegelse i førskolelærerutdanningen. Målet med prosjektet er å utvikle et spesialtilpasset kurs for fremtidige førskolelærere.
Prosjektet går under navnet MovECE og er en videreføring av et tidligere initiativ som satte fokus på førskolens læreplaner og hvordan fysisk aktivitet vektlegges i de ulike nordiske landene. Forskerne, som er med i et nettverk, har fått innvilget i underkant av 400 000 SEK fra Nordplus Higher Education for å ta arbeidet videre.
– Vi merker at så fort vi begynner å snakke om førskole har vi forskjeller selv om vi tror vi er like i Norden, det er spennende og man lærer noe hele tiden, sier Jan-Eric Ekberg, høgskolelektor ved Institutt for Idrettsvitenskap ved Malmö universitet og en av forskerne i nettverket.
WHO: 180 minutter fysisk aktivitet om dagen
Forskergruppen har som mål at det nye prosjektet, som starter i forbindelse med et møte i september, skal resultere i et nordisk kurs som er tilpasset elever i førskoleopplæringen.
– Mangel på tilstrekkelig fysisk bevegelse rammer barn i alle aldre, også de aller minste. I fire år nå har WHOs anbefaling for disse barna vært 180 minutter fysisk aktivitet om dagen. Nå håper vi å utvikle en struktur for et nordisk kurs i bevegelse som alle lærerstudenter kan søke på og delta på, sier Ann-Christin «Lollo» Sollehed, universitetslektor i idrett og helse ved Høgskolen i Kristianstad, Sverige.
Forskergruppen skal også jobbe videre med en ny vitenskapelig artikkel. På sikt håper de at bevegelse for små barn blir prioritert og at det gis plass i lærerutdanningen.
Fabian Rimfors och Marc Malmqvist. / Högskolan Kristianstad, Sverige
Foto: Markus Spiske/Unsplash. Lisens: Mediebruk
MoveECE
Forskningsprosjektet MovECE, movement in early childhood education, består av et nordisk nettverk av elleve forskere. Tilskuddet er for ett år og kan forlenges. Jan-Eric Ekberg fra Malmö universitet er prosjektleder og sammen med Ann-Christin Sollerhed fra Högskolan Kristianstad representerer de Sverige. Tanken er at prosjektet i første omgang skal lede til en studiegruppe på mellom 20-30 studenter fra de nordiske landene.