Elsäkerhetsverket har gjennomført en omfattende undersøkelse av elektrisitetsrelaterte branner og brannhendelser i landets boligmasse. Rapporten viser at boligbranner forårsaket av varmepumper øker og at ladbare produkter slår stadig sterkere ut i brannstatistikken. Men det er også positive tegn, for eksempel en kraftig reduksjon i branner og branntilfeller forårsaket av lysrør.
Rapporten omfatter elektrisitetsrelaterte boligbranner for 2018-2022, samt analyser og trender basert på startobjekt, boligtype, startrom og alvorlighetsgrad. Statistikken inkluderer elektriske branner i eneboliger, leilighetsbygg og fritidsboliger i Sverige.
De siste fem årene har Redningstjenesten i Sverige gjort til sammen 54.194 utrykninger på grunn av brann eller brannhendelser i bygninger. Litt over halvparten av disse skjedde i vanlige boliger og 3.547 skyldtes feil på elektrisitetsrelatert utstyr. Av disse resulterte 76 prosent i brann med materielle skader.
Virkningen av pandemien
Pandemiåret 2020 fikk folk til å jobbe og lage mat hjemme oftere, noe som påvirket trendene for startvarer knyttet til dette.
– I 2020 ser vi en midlertidig kraftig økning i branner og brannhendelser forårsaket av ting man vanligvis tar med til kontoret, som mobiltelefoner og bærbare datamaskiner. Sannsynligvis en effekt av at mange manglet en god arbeidsplass hjemme når de ble tvunget til å jobbe hjemmefra, sier Mikael Carlson, teknisk ekspert ved det svenske Elsäkerhetsverket og etterforsker av rapporten.
Oppladbare produkter utgjør den høyeste risikoen for brannspredning
Mengden ladbare produkter øker i samfunnet, og de siste fem årene har branner og brannhendelser innenfor kategorien økt med 42 prosent. Generelt gir oppladbare produkter en klart høyere risiko for brannspredning, noe som også gjør at flere blir alvorlig skadd i branner med batterier, sammenlignet med andre startobjekter.
– Oppladbare produkter forårsaker cirka 12 prosent av brannene, men står samtidig for hele 30 prosent av alvorlige skader. Kunnskapen om risiko og atferd når vi tar betalt må øke både blant forbrukere og de som produserer og selger elektriske produkter, sier Mikael Carlson.
Færre branner i fast installerte apparater
Eneboliger er sterkt overrepresentert sammenlignet med bygårder, både når det gjelder brann og brannhendelser. Det vanligste er at brannene startet i stikkontakter, etterfulgt av elektriske sentraler og elektriske kabler. De fleste hendelser forårsaket av stikkontakter starter på kjøkkenet etterfulgt av stue og soverom. Misbruk av ovner er imidlertid fortsatt den dominerende årsaken bak elektrisitetsrelaterte branner, inkludert alle årsaker.
Positivt er at permanent installerte enheter har en klar nedadgående trend, med en nedgang på 42 prosent over hele perioden.
– Elektriske branner forårsaket av lysrør reduseres mest, 81 prosent. Den pågående utfasingen av lysstoffrør til fordel for sikrere LED-belysning kan være en årsak, sier Mikael Carlson.
Varmepumper står for den største økningen i branner og branntilfeller
Energiprisene vinteren 2021-2022 endret måten vi brukte strøm på, da det ble gitt råd om å senke innetemperaturen, dusje kaldere og slå av lys der du ikke var. Det har påvirket slutten av perioden med en reduksjon i antall branner forårsaket av den type utstyr. For hele perioden er det imidlertid varmepumper som står for den største økningen av branner og brannhendelser, men dette fra lave nivåer, noe som gjør at selv mindre endringer har stor utslag.
Det svenske Elsäkerhetsverket tar del i den årlige brannstatistikken fra MSB om elektrisitetsrelaterte boligbranner og analyserer dette i et elsikkerhetsperspektiv. Dataene er begrenset til brann- og brannhendelser forårsaket av utstyrssvikt der underliggende startårsaker er kategorisert i områdene; faste elektriske installasjoner, faste hvitevarer, elektriske produkter og «ukjent». En ny rapporteringsprosedyre som MSB (Myndigheten för Samhällsskdd och Beredskap, Sverige) innførte i 2018 har økt kvaliteten på de statistiske dataene, men gjør også at direkte numeriske sammenligninger med det svenske Elsäkerhetsverkets tidligere undersøkelse, Elsikkerhet i boliger (17EV13843), ikke er mulig.
Kilde: Elsäkerhetsverket i Sverige
Foto: Ronicish, CC BY-SA 4.0