Press "Enter" to skip to content

Mange som ønsker å bli Europas nye astronauter

Søknadsperioden for å bli astronaut i European Space Agency ESA er nå utløpt. Totalt er det mottatt nesten 23 000 søknader, og av disse vil 6 nye astronauter velges ut, omtrent 300 av søkerne er svensker.

Siden 31. mars i år har borgere fra det europeiske romfartsbyrået ESAs medlemsland, inkludert Sverige, og tilknyttede stater kunnet sende inn en søknad om å bli en av Europas nye astronauter. Søknadsperioden avsluttet 18. juni, og ESA kan nå presentere de første foreløpige tallene. Totalt har det kommet inn nesten 23.000 søknader, hvorav rundt 300 er fra svenske kandidater. I løpet av den siste søknadsrunden i 2008 var antall søkere 8.413.

Totalt seks nye astronauter vil bli valgt ut og disse vil bli presentert i løpet av andre halvdel av 2022. Det første som vil finne sted under utvelgelsesarbeidet er en såkalt screening, som innebærer at søkerne blir vurdert ut fra deres skriftlige søknader. Kandidater vil bli informert på slutten av hvert trinn om de har gått videre til neste trinn. Hele utvelgelsesprosessen vil ta til sammen et og et halvt år.

Nytt for årets rekruttering er at mer enn 250 astronautkandidater med fysisk funksjonshemming har søkt stillingen som ESA kaller «parastronaut». Dette er første gang ESA tilbyr muligheten for kandidater med fysiske funksjonshemninger til å søke en stilling som astronaut. Tanken er at disse parastronautene vil bidra til å finne ut hvilke tilpasninger som kreves for at funksjonshemmede skal kunne jobbe som et besetningsmedlem på fremtidige oppdrag i verdensrommet. Den samme prosessen fremover gjelder potensielle parastronauts, men de vil også gjennomgå en medisinsk screening.

ESAs generaldirektør Josef Aschbacher sier at han ønsker å takke alle som søkte og at de burde være tålmodige i fremtiden, ettersom ESA ønsker å gjennomføre en så grundig og rettferdig rekruttering som mulig. Samtidig ønsker Aschbacher å oppmuntre alle interesserte i rom til å søke andre stillinger i romfartssektoren.

– I de kommende årene vil vi se etter et bredt utvalg av romfagfolk, og jeg oppfordrer deg til å holde et øye med disse mulighetene via ESAs nettsider.

Vi i det svenske romfartsbyrået tilbyr også Space Jobs-tjenesten der vi samler inn og anbefaler ledige plassjobber i Sverige og i europeiske organisasjoner en gang i uken.

Kilde: Svenske romfartsorganisasjonen
Foto: NASA, Astronaut Michael Edward Fossum, Public domain, via Wikimedia Commons