Konsulent- og revisjonsselskapet EY-undersøkelser gjennomførte børsnoteringer på regulerte markeder og handelsplattformer hvert kvartal. I følge rapporten Global IPO Trends var tredje kvartal 2021 det mest aktive på over 20 år. Norden er fortsatt i forkant av antall transaksjoner.
Den sterke trenden fra Q2 fortsatte i Q3, og antall børsnoteringer ble skrevet til 547, med transaksjonsinntekter på i overkant av USD 106 milliarder. Dermed var 3. kvartal 2021 det mest aktive tredje kvartalet på 20 år. Så langt i år er det gjennomført 1635 børsnoteringer på verdensbasis, hvorav 161 i Norden, og EYs børsnoteringsekspert Andreas Dalhäll ser ingen endring i trenden i løpet av fjerde kvartal.
-Akkurat som vi spådde ved årsskiftet, har det vært en virkelig sterk periode de siste kvartalene, og antall pågående transaksjoner indikerer fortsatt sterkt press på markedet. Sterke aksjemarkeder i Norden til tross for noen inflasjonsbekymringer og mangel på investeringsalternativer driver en sterk appetitt, sier Andreas Dalhäll, partner og EY IPO-leder i Norden og Sverige.
Som i resten av verden var transaksjonsraten høy også i de nordiske landene. Fra og med 2021 har halvparten av børsnoteringene i Europa funnet sted i de nordiske landene, selv om transaksjonsvolumene typisk er mindre i regionen enn i andre land. I løpet av 3. kvartal 2021 landet antallet børsnoteringer i Norden på over 30, med en transaksjonsverdi på over 3 milliarder USD. Sverige, Norge og Finland ser høy noteringsaktivitet, mens Danmark er mer forsiktige.
– Gitt at inflasjonsbekymringene ikke tar overhånd og legger press på aksjemarkedene, ser vi et lovende transaksjonsmarked i Sverige det neste halvåret. De stigende trendene i nye introduksjoner og virksomhetsoverdragelser har satt et stort press på tilgjengeligheten av kvalifiserte rådgivere, og det blir enda viktigere for bedrifter på vei ut i markedet å være ute i god tid, for å kunne nå forventede tidsplaner. . Både SPAC-transaksjonene og børsnoteringen av nye SPAC-er har vært lysende med sitt fravær i kvartalet. Kun ett av de nordiske markedenes SPAC-selskaper har så langt lykkes med å kjøpe opp. Sannsynligvis må et par vellykkede transaksjoner på den siden av markedet materialiseres før vi får se flere SPAC-selskaper nylig introdusert, avslutter Dalhäll.
Som i tidligere kvartaler sto teknologibransjen for flest introduksjoner, både i antall og volum. Deretter fulgte helsesektoren og den tradisjonelle industrien. I løpet av 3. kvartal sto teknologiindustrien for totalt 419 børsnoteringer globalt med inntekter på 116,4 milliarder dollar, sammenlignet med helsesektoren, som nådde 287 børsnoteringer og 49,2 milliarder dollar. For den tradisjonelle industrien ble det totale antallet børsnoteringer skrevet til 204, noe som gir et transaksjonsvolum på 35,3 milliarder dollar.
Om EY Global IPO Trends
Informasjonen som presenteres i rapporten Global IPO Trends Q3 2021 er basert på børsnoteringer til og med 30. september 2021. All informasjon i rapporten kommer fra Dealogic, CB Insights, Crunchbase og EY med mindre annet er oppgitt.
Kilde: EY
Foto: TS Eriksson, Stockholmsbörsen i Frihamnen