Press "Enter" to skip to content

Mange hindringer på veien for unge voksne med flytteplaner

Seks av ti mellom 18 og 34 år har planer om å flytte eller ønsker å flytte, men bare to av ti forventer å gjøre det i løpet av neste år. Til tross for at mange er villige til å bruke en stor del av inntekten på bolig, har nesten 30 prosent problemer med å finne bolig de ønsker seg eller som tilsvarer det de er villige til å betale. Det viser en undersøkelse fra Kantar-Sifo utført av Swedbank og sparebankene.

Mange unge ønsker en bolig med god planløsning, balkong eller uteplass og gjerne hage.

Men boligmangel og høye boligpriser gjør det vanskelig for mange unge å skaffe seg egen bolig, til tross for rimelige krav og realistiske forventninger til hva bolig kan koste. Over halvparten er forberedt på å bruke opptil 25 prosent av sin disponible inntekt på bolig og litt over hver fjerde mer enn 30 prosent.

-De unge har fullt rimelige krav til boligen sin og er også forberedt på å bruke en stor del av inntekten på bolig. At de ikke finner bolig er ikke avhengig av dem. De skyldes i hovedsak at politikerne svikter de unge med en alt for svak boligpolitikk, sier Arturo Arques, Swedbank og sparebankenes privatøkonom.

Mange unge ønsker å flytte, men kun to av ti har konkrete flytteplaner

En av de vanligste årsakene til at unge voksne ønsker å flytte, er at de trenger flere boliger. Mange ønsker også høyere standard og bedre beliggenhet, og én av fem ønsker å flytte for å jobbe eller studere et annet sted. Men til tross for ønsket om å flytte, er det bare to av ti 18-34-åringer som har konkrete flytteplaner for neste år.

-Årene når man er mellom 18 og 34 er en begivenhetsrik periode for de fleste. Du flytter hjemmefra, noen flytter til et annet sted for å studere eller begynne å jobbe, mange flytter sammen med noen og stifter familie. Dessverre er det mange hindringer på veien til eget hjem, ikke minst for ungdom, sier Arturo Arques.

Muligheten for leieforhold varierer mye i landet

Nesten 40 prosent av ungdommene oppgir at det er mulig å få en førstehåndskontrakt på et leieforhold innen ett år. De største mulighetene for å få en leiekontrakt, uansett alder, er i Värmland og Örebro. Der oppgir henholdsvis 58 og 52 prosent at de kan få førstehåndskontrakt innen et år. De som bor i Stockholm har dårligst muligheter til å få en førstehåndskontrakt, hvor kun 13 prosent oppgir at de kan få en førstehåndskontrakt innen ett år. Interessen for leieforhold er imidlertid lav. Bare fem prosent av de unge foretrekker å bo i et leieforhold. Villa eller rekkehus står øverst på listen over ønsket overnatting. Borettslag er også et populært alternativ.

Ungdom prioriterer også nærhet til natur og grøntområder, dagligvarebutikker og kollektivtransport. Lave drifts- og energikostnader og boliger som ikke krever mye oppussing står også høyt på ønskelisten når ungdom velger bolig.

-Unge ønsker praktiske boliger som legger til rette for hverdagen samtidig som det er gode muligheter for rekreasjon. De er også prisbevisste og foretrekker lave energi- og driftskostnader, sier Arturo Arques.

Kontantinvesteringer og høye boligpriser er det største hinderet for ungdom

Det største hinderet for at unge skal kjøpe bolig i dag er kravet til kontantinvestering og de høye boligprisene som gjør det vanskelig for dem å finne bolig som tilsvarer det de er villige til å betale for. Bare én av ti oppgir at de ikke får lån som årsak til det som hindrer dem i å flytte.

-Unges situasjon på boligmarkedet haster og krever en umiddelbar løsning. Statlige startlån kan være en slik løsning. Men det som først og fremst trengs er politisk handling og radikale reformer for et langsiktig fungerende boligmarked som ikke driver høyere boligpriser og en for stor gjeldsbyrde for folk. Reformer for økt boligbygging og at kommunene tar ansvar for boligforsyning er eksempler på dette, sier Arturo Arques.

Kilde: Swedbank, Sverige
Foto: Syced