Press "Enter" to skip to content

Store arbeidsmiljømangler i e-handel

Arbetsmiljöverket har gjennomført målrettede kontroller av hele e-handelskjeden. Til nå har myndigheten foretatt over 1200 besøk, både fysiske og eksterne. 8 av 10 virksomheter har brutt sine arbeidsmiljørutiner og fått krav om tiltak.

Tilsynsinnsatsen ble startet i 2019 og har fokusert på fire ulike områder innenfor e-handelskjeden. Tilsynet har besøkt pakketerminaler, utleveringssteder og transportselskaper som distribuerer pakkene samt e-forhandlere.

– Resultatet er svært bekymringsfullt og det krever fortsatt skikkelig innsats fra arbeidsgivere for å få bukt med problemet. Vi ser stressede sjåfører som snubler over tunge pakker uten hjelpemidler med høy risiko for for eksempel belastningsskader. Ingen skal bli syke, skadet eller dø av jobb, sier Erna Zelmin, generaldirektør, Arbetsmiljöverket, Sverige.

Eksplosiv forandring
Netthandelskjeden er en bransje preget av sterk vekst. Ifølge Swedish Trade har den økt med nesten 40 prosent i 2020 og omsetter for 35 milliarder SEK. I forbindelse med pandemien har det skjedd en nærmest eksplosiv endring blant forbrukere og deres kjøpsatferd. Handelen er digitalisert og den fysiske handelen går ned.

– Denne raske og massive endringen innebærer store utfordringer med å styre og tilpasse arbeidet ute i bedriftene. Men det er viktig at arbeidsmiljøet ikke blir glemt. Netthandelens økte pakkevolum påvirker ansatte i alle deler av kjeden og viser seg frem for vanlige forbrukere i form av forsinkelser i leveranser og overfylte utleveringssteder, sier Eric Storbjörk, prosjektleder i det Svenske Arbetsmiljöverket.

De vanligste manglene som Arbetsmiljöverket har sett er knyttet til:

  • Systematisk arbeidsmiljøarbeid. Det er mangel på funksjon og grunnleggende rutiner for systematisk å forbedre arbeidsmiljøet. Arbeidsgivere mangler ofte relevant kunnskap om hvordan man kan drive et trygt arbeidsmiljø.
  • Lastergonomi. Arbeidsgiver og arbeidstakere mangler kunnskap om stressproblemer, hva som er sunt stress og hvordan man kan redusere risikoen. Det svenske Arbetsmiljöverket har sett trange plasser og mangel på hjelpemidler for løft eller rullende håndtering.
  • Organisatorisk og sosialt arbeidsmiljø. Tidspresset som er i pakkehåndteringskjeden tvinger de ansatte til å håndtere store mengder pakker på kort tid. Dette gjelder pakketerminaler, for sjåfører, for plukkere hos e-forhandlere og for ansatte ved utleveringssteder. Mange ganger har ikke arbeidsgivere undersøkt eller vurdert de involverte risikoene. En handlingsplan for å håndtere kjente risikoer mangler ofte.
  • Lastebilbruk. Her er risikoen stor for ulykker, yrkessykdommer og alvorlige skader dersom jobben ikke utføres trygt og med klare arbeidsmiljørutiner. Det svenske Arbetsmiljöverket har satt mange ulike krav til lastebilbruk, som tillatelser, kjøreferdigheter, kontroll av lastebilens utstyr og separering av fotgjengere og trafikk i et lagermiljø.
    Det svenske Arbetsmiljöverket ser positive effekter av tilsynet, da de fleste arbeidsgivere retter opp manglene og oppfyller kravene vi har satt.

– Vi opplever at våre tilsyn er meningsfylte for arbeidsgivere og at kunnskapen om arbeidsmiljøarbeid og risiko har økt blant de vi har kontrollert, sier Erna Zelmin, generaldirektør i det svenske Arbetsmiljöverket.

Kilde och foto: Arbetsmiljöverket, Sverige