Press "Enter" to skip to content

Sterk effekt av tredje dose vaksine hos eldre

Den tredje dosen Covid-19-vaksine har svært god effekt på antistoffer mot virus hos de som er mest følsomme for alvorlig eller dødelig covid-19 – eldre som bor i spesielle boliger. En studie ledet av forskere ved Umeå universitet viser sterk effekt av den tredje dosen som gis på svenske sykehjem.

Studien, som er støttet av den svenske Folkehelsemyndigheten, kombinerer en enkel prøvetakingsstrategi utviklet av forskere ved Umeå universitet og kombinerer denne med et stort nettverk av sykehjem i Sverige. Studien gjennomføres for tiden i fem regioner – Västerbotten, Stockholm, Örebro, Jämtland-Härjedalen og Skåne.

Det er frykt for at covid-19-vaksinasjon ikke vil ha ønsket effekt hos svært eldre og spesielt de med mange underliggende sykdommer. Den virkelig gamle gruppen har vært dårlig representert i de store studiene som finnes av vaksineeffekt. Forskerne håper å kunne forutsi når ytterligere doser kan være nødvendig for å beskytte de svakeste.

– Det er også ekstra viktig å tilby et best mulig vaksinasjonsskjema til folk på sykehjem. Det er de som har blitt hardest rammet av pandemien så langt. Omtrent halvparten av dem som er eldre enn 70 år og har dødd av covid-19, bodde på sykehjem, sier Anders Johansson, forsker ved Institutt for klinisk mikrobiologi.

Antistoffer før og etter tredje dose

– Målet er å måle antistoffer mot gamle og nye varianter av SARS-CoV-2 med jevne mellomrom i årene som kommer. Vi følger for tiden over 2000 individer i denne studien og vi kan allerede se store effekter på antistoffresponser av den tredje dosen, sier Mattias Forsell, førsteamanuensis i immunologi ved Umeå universitet.

– Vi håper å kunne utvide ytterligere og fremfor alt fortsette undersøkelsen med gjentatte prøvetaking. Da vil resultatene hjelpe til med avgjørelsene om når det trengs ekstra vaksinedoser for de aller eldste, sier Anders Johansson.

Første resultater – veldig god effekt av tredje dose

– De første analysene av blodprøver fra om lag 2300 eldre viser at den tredje dosen gir en sterk økning av antistoffer som kan binde viruset. At vi ser effekt i denne gruppen er veldig viktig, da forundersøkelser fra andre forskningsgrupper viser at beskyttelsen mot infeksjon med Omicron-varianten øker med en tredje vaksinedose, sier Anders Johansson.

– I tillegg viser resultatene at den tredje dosen gir en kraftig økning i antistoffer for praktisk talt alle som testes. Dette er et gledelig resultat og viser at vaksinene har tiltenkt effekt også for de eldste, hvor vi har hatt sterk frykt for at effekten ikke skulle være tilstrekkelig, sier Mattias Forsell.

Forskere fortsetter nå å se på hvor raskt antistoffene går ned og i hvilken grad eldre vil bli smittet i 2022. Målet med studien er å gi grunnlag for en best mulig beslutning om når ny vaksinedose skal tilbys.

Studien kan gjennomføres takket være hjelp fra mange, både eldre som deltar og eldres store engasjement blant personalet ved sykehjem gjør studiet mulig. Forskerne ved Umeå universitet leder samarbeidet, men forskere ved Lunds universitet, forskningsenheter ved Regionene og Familjeläkarna AB i Stockholm er også viktige aktører.

Forskerne ved Umeå universitet leder samarbeidet, men forskere ved Lunds universitet, forskningsenheter ved Regionene og Familjeläkarna AB i Stockholm er også viktige aktører.

– Vi har fått en fantastisk respons på studien, som viser at både de eldre selv og de som jobber på sykehjem ønsker å bidra til ny kunnskap som kan bidra til å ta gode beslutninger om vaksinasjon for eldre, sier Anders Johansson.

Studien er støttet av det svenske forskningsrådet og Science for Life Laboratories. Folkehelsemyndigheten i Sverige informeres fortløpende om status for antistoffresponser på studieresultatene fra forskerne i Umeå.

Kilde: Umeå universitet, Sverige

Foto: Umeå universitet