Press "Enter" to skip to content

Mange selskaper planlegger å heve prisene i kjølvannet av leveringsforstyrrelser

Det må forventes omfattende prisøkninger når produksjonskostnadene øker i næringslivet. To av tre bedrifter i bransjen og litt over halvparten av tjenestebedriftene forventer å ta høyere priser fra sine kunder i stor eller svært stor grad. Det viser en undersøkelse blant innkjøpssjefer i industrien og i privat tjenesteyting, som inngår i Swedbank Sverige og Silf:s Inköpschefsindex (PMI).

– Dette tyder på at bedriftene kompenserer for de økende kostnadene og gjør at prispresset på produsentnivå vil fortsette å være utfordrende i løpet av starten av 2022. Lengre leveringstid, mangel på innsatsvarer og stigende energipriser driver opp produksjonskostnadene i næringslivet, sier Jörgen Kennemar, senioranalytiker i Swedbank.

Aldri før i Purchasing Managers «Index sin 27-årige historie har økningen i leverandørenes råvare- og innsatsvarepriser vært så utbredt i bransjen. Kostnadspresset fortsetter dermed å øke i industrien og dette kan på sikt bidra til høyere produsentpriser og øke inflasjonspresset. I november 2021 steg produsentprisene med over 18 prosent i årstakt, ifølge SCB, selv om forskjellen mellom ulike produktgrupper er stor.

Gjennomgang av kjøp

Ni av ti bedrifter i industrien oppgir at de har endret innkjøp det siste året på grunn av lengre leveringstider og manglende innsatser. Halvparten av dem har bygget opp større varelager for å sikre tilgangen på innsatsvarer, mens en fjerdedel bruker flere leverandører.

– Gjennomgang av selskapets innkjøp har kommet mer og mer i fokus under pandemien på grunn av forstyrrelsene i globale handelsstrømmer. Dette gjelder ikke minst for å sikre tilgang på innsatsvarer slik at produksjonen kan opprettholdes. Men gjennomgangen kan også relateres til kostnader når lang leveringstid og høyere energipriser gjør innkjøp dyrere eller en del av arbeidet med å redusere bedriftens miljøbelastning, sier Jörgen Kennemar.

Lagerbygging for å sikre produksjon

Karakteristisk for undersøkelsen er at både industri- og servicebedrifter har bygget opp større varelagre det siste året, halvparten av produksjonsbedriftene sammenlignet med hver fjerde bedrift i tjenestesektoren.

– Om det er et avvik fra tidligere strategier med minst mulig varelager knyttet til endringer i etterspørselen for å oppnå mest mulig kostnadseffektiv produksjon (just in time) er for tidlig å vurdere. Pandemien og forsyningsforstyrrelser har imidlertid vist sårbarheter i bedriftenes prosesseringskjeder og produksjonsprosesser, noe som snarere har økt kravene til større «sikkerhetslagre», først og fremst i industrien. Noe som nok kommer til å spille en stadig viktigere rolle i fremtiden, sier Jörgen Kennemar.

En fjerdedel av produksjonsbedriftene og en femtedel av tjenestebedriftene bruker flere alternative leverandører for å redusere sårbarheten ved forsyningsavbrudd. Til tross for økende leveringstider og dyrere transport, er det ingen bedrifter i undersøkelsen som oppgir at de har redusert innkjøp fra Asia. På den annen side svarer nesten hver tiende bedrift i bransjen at de har økt innkjøp fra nærliggende markeder, for eksempel i Europa eller gjort andre innkjøpsendringer.

Undersøkelsen ble gjennomført i november 2021 i forbindelse med Innkjøpslederindeksen for industrien og privat tjenesteytende sektor og omfatter om lag 400 bedrifter.

Kilde: Swedbank Sverige

Foto: zenjiro, CC BY 2.0