Litt over én av to selvstendig næringsdrivende over 55 år planlegger å fortsette å jobbe deltid etter at de går av med pensjon. Tilsvarende andel blant ansatte er en fjerdedel. Samtidig planlegger fire av ti ansatte å gå av på heltid, mens kun én av fire gründere ga samme svar. Det viser en undersøkelse utført av Kantar Sifo på oppdrag fra Swedbank og sparbankerna i Sverige.
-Halvparten av selvstendig næringsdrivende planlegger å gå av når de er 65 år eller yngre, det er noe selv de ansatte oppgir. Uansett ansettelsesform er det viktig å huske at det ikke er tidligere enn 63 år man kan ta ut generell pensjon (i Sverige, red anm), en grense som også gradvis heves, sier Jörgen Kennemar, senioranalytiker i Swedbank.
Det er mer sannsynlig at selvstendig næringsdrivende jobber deltid som pensjonister
Å kombinere livet som pensjonist med jobb, er det betydelig flere selvstendig næringsdrivende som kan tenke seg enn ansatte. Mens litt over hver annen selvstendig næringsdrivende over 55 år planlegger å fortsette å jobbe deltid etter pensjonisttilværelsen, oppgir bare en fjerdedel av arbeidstakerne det samme svaret. Samtidig svarte fire av ti ansatte at de ønsker å gå av med pensjon på heltid. Tilsvarende andel blant gründere er én av ti.
– Det kan være flere forklaringer på dette. Den ene er at selvstendig næringsdrivende er mer fornøyd med arbeidet sitt men også at de har større mulighet til å påvirke hvor mye og når de jobber. At eldre arbeidstakere opplever å ha blitt neglisjert kan bidra til at ansatte velger å gå av på heltid i større grad enn selvstendig næringsdrivende. På den annen side ser ikke dårligere økonomi ut til å være en grunn til at selvstendig næringsdrivende skal fortsette å jobbe, sier Jörgen Kennemar.
Entreprenører er mindre bekymret for økonomien sin
Det er mindre vanlig at selvstendig næringsdrivende er bekymret for at pensjonen ikke rekker. Hver tredje næringsdrivende oppgir at de er bekymret sammenlignet med annenhver arbeidstaker. Forventningene til kjøpekraften som pensjonist er også forskjellige. Drøyt seks av ti selvstendig næringsdrivende forventer at de skal ha råd til ting de har tenkt å gjøre som pensjonist, mens fire av ti ansatte ga samme svar.
Entreprenører har også bedre kunnskap om pensjonssystemet enn ansatte. Syv av ti gründere oppgir at de vet hvor mye de får i pensjon mot i underkant av seks av ti ansatte.
Dette kan forklares med at næringsdrivende selv må stå for pensjonen sin ved å ta ut rimelig lønn eller overskudd fra bedriften men også spare til tjenestepensjonen. For å motta maksimalt tilskudd til den alminnelige pensjonen, må du ha en lønn på 47 717 SEK per måned (2022). For tjenestepensjon anbefales selvsparing rundt 4,5 – 6 prosent av lønn og 30 prosent av det som overstiger 44 375 SEK per måned (2022) (i Sverige, red amn).
– Med kunnskap kan du skape økt forutsigbarhet om pensjonen og din privatøkonomi, som igjen gir større muligheter til å handle for å øke den økonomiske tryggheten som pensjonist, sier Jörgen Kennemar.
Kantar-Sifo-undersøkelsen ble gjennomført i november 2021 og omfatter 1900 personer i alderen 55–65 år.
Kilde: Swedbank, Sverige
Foto: Mike Thompson, Public domain, via Wikimedia Commons