Europaparlamentet uttrykker sin indignasjon over de rapporterte grusomhetene begått av de russiske væpnede styrkene og krever at de som har begått krigsforbrytelser holdes ansvarlige.
I en resolusjon vedtatt torsdag med 513 stemmer mot 22, med 19 avholdende stemmer, krever EU-parlamentet om ytterligere sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina. Medlemmene ønsker blant annet at det umiddelbart innføres en fullstendig embargo på import av russisk olje, kull, kjernebrensel og naturgass.
Dette bør ledsages av en plan for å garantere EUs energiforsyning og en strategi for å trekke tilbake sanksjonene hvis Russland tar skritt for å gjenopprette Ukrainas uavhengighet, suverenitet og territorielle integritet innenfor sine internasjonalt anerkjente grenser og trekker sine tropper fullstendig tilbake fra ukrainsk territorium.
Utelukke Russland fra G20 og andre multilaterale samarbeidsorganisasjoner
EU-parlamentet understreker at full og effektiv implementering av gjeldende sanksjoner i hele EU og av EUs internasjonale allierte må være en prioritet nå; Medlemmene ber EU og andre staters ledere ekskludere Russland fra G20 og andre multilaterale samarbeidsorganisasjoner, som FNs menneskerettighetsråd, Interpol, Verdens handelsorganisasjon, Unesco og andre. Det vil sende et viktig signal om at det internasjonale samfunnet ikke vil gå tilbake til normale forhold til «aggressorstaten», ifølge resolusjonen.
For å gjøre sanksjonene mer effektive, sier parlamentet om at russiske banker må utelukkes fra Swift-systemet. EU må også forby alle skip som fører russisk flagg eller registrert, eid, leaset eller operert av russiske interesser fra å gå inn i EUs territorialfarvann og anløpe EU-havner. I tillegg krever medlemmene et forbud mot transport av gods på vei fra og til territoriene til Russland og Hviterussland.
Resolusjonen understreker at alle eiendeler som tilhører russiske tjenestemenn eller oligarker knyttet til Putin-regimet, dets agenter og bulevarder, samt eiendelene i Hviterussland knyttet til Lukasjenko-regimet skal beslaglegges.
Med henvisning til Hviterussland sitt engasjement i krigen i Ukraina, ber Europaparlamentet om at de samme sanksjonene innføres mot Hviterussland som mot Russland for å tette smutthull som gjør at Russlands president Vladimir Putin kan bruke president Lukasjenkos bistand til å omgå sanksjoner.
Våpenleveranser må videreføres og intensiveres
I resolusjonen viser medlemmene til de sjokkerende grusomhetene begått av de russiske militærstyrkene i Ukraina og som unektelig utgjør krigsforbrytelser. Dette gjelder spesielt begivenhetene i Butja, men også de i andre byer og landsbyer som har lidd fullstendig eller nesten fullstendig ødeleggelse, inkludert Mariupol og Volnovakha. understreker at gjerningsmennene til krigsforbrytelser må holdes ansvarlige og ber om opprettelse av en spesiell FN-tribunal for kriminalitet i Ukraina;
EU-parlamentet gjentar også at våpenleveranser til Ukraina må fortsette og intensiveres for at landet skal forsvare seg effektivt; Medlemmene ber om en ytterligere økning i konkrete bidrag for å styrke Ukrainas forsvarsevner så snart som mulig, både bilateralt og innenfor rammen av den europeiske fredsfasiliteten.
Gitt at nesten 6,5 millioner ukrainske borgere har blitt internt fordrevne og at mer enn fire millioner har flyktet fra landet som følge av krigen, ber parlamentet om trygge humanitære korridorer for å evakuere sivile på flukt fra bombingene, og for å styrke EUs humanitære nettverkshjelp. i Ukraina.
Til slutt fordømmer resolusjonen den russiske retorikken som antyder at landet muligens kan ty til masseødeleggelsesvåpen og understreker at en slik operasjon vil få ekstremt alvorlige konsekvenser.
Kilde: EU-parlamentet
Foto: CherryX per Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0