The New Ukrainian School Hub, en portal som samler utdanningsressurser og informasjon for å støtte utdanningen til ukrainske flyktninger, enten de forblir i Ukraina eller er på flukt i europeiske land, har blitt lansert. Dette ble annonsert av EUs kommissær for utdanning, Mariya Gabriel, i dag på den internasjonale barnedagen.
Portalen samler læreplanbaserte ressurser som følger Ukrainas nye læreplan, komplementære edtech-løsninger, andre verktøy og ulike ukrainske plattformer for nettbasert utdanning. Det er også landsspesifikk og lokal utdanningsinformasjon. Portalen er utviklet i et samarbeid mellom European Edtech Alliance (EEA) og «Learning Together»-prosjektet, med støtte fra EU-kommisjonen.
Formålet er blant annet å gjøre det enklere for elever, lærere, familier og lokale støttefunksjoner å raskt finne verktøy som fungerer for dem, gi dem støtte i bruk av ulike ukrainske læringsressurser og legge til rette for mottak av ukrainsk elever og lærere i lokale skoler.
– Selv om det er mange ressurser for å støtte elever og lærere når de skal navigere i denne utfordrende situasjonen, er det ofte vanskelig å finne dem, forklarer Dr Jarkko Lampiselkä, teknisk sjef for prosjektet «Learning Together». Millioner av ukrainske studenter og lærere trenger å bli med på de lokale utdanningsmulighetene som er tilgjengelige uansett hvor de går og ha muligheten til å fortsette studiene uten avbrudd, ettersom de fortsetter å bevege seg innenfor EUs medlemsland.
– Edtech spiller en viktig rolle i å gjøre læring og utdanning tilgjengelig for mennesker på flukt, sier Beth Havinga, administrerende direktør i European Edtech Alliance. Vi har nå samlet læringsressursene som næringen har gjort tilgjengelig for å legge til rette for læring og undervisning og det er viktig å gjøre denne informasjonen og disse ressursene lett tilgjengelige.
Initiativet, som fokuserer på ressurser for skoleadministratorer, lærere, studenter og også de som støtter studenter, som deres familier, vertsfamilier eller lokale organisasjoner, er delvis basert på den eksisterende samlingen av over 200 edtech-tilbud fra over 20 medlemsland som f.eks. som European Edtech Alliance (EEA) samlet og delvis på infrastrukturen til prosjektet «Learning Together». Learning Together er finansiert av det finske utenriksdepartementet og EU-kommisjonen og støttes av Universitetet i Helsinki, Finnish Consulting Group Ltd, og samarbeider med Ministry of Digital Affairs: Transformation of Ukraine (MDT) og UNICEF.
Partnere i prosjektet:
Lære sammen-prosjektet:
Finlands støtte til den ukrainske skolereformen («Learning Together») er et fireårig samarbeidsprosjekt mellom Ukraina og Finland som startet i juli 2018, og som EU sluttet seg til i slutten av 2018. Prosjektet er finansiert av det finske departementet for Utenrikssaker (6 millioner euro) og EU (2 millioner euro). Den forventede langsiktige effekten av «Learning Together»-prosjektet er å forbedre kvaliteten på utdanningen i Ukraina så vel som ukrainske borgeres innsikt i deres nye utdanningssystem. Utenriksdepartementet i Finland har en avtale med FCG Finnish Consulting Group Ltd, som er ansvarlig for hovedimplementeringen i samarbeid med Utdanningsfakultetet ved Universitetet i Helsinki og Universitetet i Helsinkis Senter for etterutdanning HY+. Prosjektet samarbeider med det ukrainske departementet for digital transformasjon (MDT) og UNICEF.
European Edtech Alliance:
European Edtech Alliance e.V. (EEA) er et non-profit konsortium av europeiske, nasjonale bransjeforeninger for edtech, som til sammen representerer nesten 2500 edtech-bedrifter. Svenske Edtech Industry er en av grunnleggerne. EEA jobber for å støtte den nasjonale, europeiske og internasjonale veksten av edtech og for å drive innovasjon innen utdanningsfeltet. Alliansen har to hovedsatsingsområder: politikkarbeid og støtte til oppstart og oppskalering. Gjennom disse to områdene får EEA viktig innsikt, ressurser og verktøy som kan brukes til å støtte bærekraftig utvikling i utdanningsøkosystemet. Siden februar 2022 har EEA også jobbet med å samle hundrevis av digitale ressurser for læreplanbasert og komplementært materiale for å støtte ukrainske studenter, lærere og deres familier. Et verk som nå er tilgjengelig på The New Ukrainian School Hub.
Kilde: Svensk Edtech Industry
Foto: LeanForward lf, CC BY-SA 2.0