Press "Enter" to skip to content

Vitnesbyrd og medisinske data viser utbredt vold ved den serbisk-ungarske grensen

Både pasientvitneforklaringer og medisinske data fra Leger Uten Grenser tyder på at folk som prøver å krysse grensen mellom Serbia og Ungarn, møter omfattende vold. Ifølge ofrene er det ungarske myndigheter som står bak voldshandlingene.

Banking med belter og batonger, spark, ulike former for ydmykelse, bruk av pepperspray og tåregass. Dette er eksempler på volden som folk på grensen mellom Serbia og Ungarn rapporterer å bli utsatt for, med sikte på å fraråde dem å forsøke å ta seg inn i Ungarn.

– Denne volden er vilkårlig. Hver uke mottar vi flere pasienter, inkludert barn, med store blåmerker, dype sår og kutt, luksasjoner og brudd, ofte på bena, armene og noen ganger på hodet, sier lege Andiela Marcetic som jobber for Leger Uten Grenser i Serbia.

– De fysiske skadene vi behandler samsvarer med vitnesbyrd fra pasienter som snakker om vold og overgrep fra ungarsk politi, før de blir tatt med tilbake til Serbia. Selv om vi kan behandle noen av skadene, er vi veldig bekymret for de langsiktige konsekvensene av dette traumet, sier Andiela Marcetic.

Vakter tisset på dem

Siden januar 2021 har Leger Uten Grensers mobilteam behandlet 423 pasienter med skader rapportert som følge av voldelige hendelser på den ungarsk-serbiske grensen. Mange beretninger vitner om et lignende hendelsesforløp med juling og trakassering, ofte med innslag av rasistisk belastet ydmykelse. Noen sier de ble frastjålet sine personlige eiendeler mens andre ble tvunget til å kle av seg, selv midt på vinteren. De har også blitt utsatt for andre former for ydmykelse som at grensevakter har urinert på dem.

Leger Uten Grenser har også behandlet skader som oppsto da folk falt fra et fire meter høyt barberbladgjerde bygget ved grensen.

– En pasient fikk et to centimeter dypt kutt på overleppen fra gjerdet. Mange andre rapporterer om brudd over hele kroppen som de pådro seg da de falt fra gjerdet, sier Andiela Marcetic.

Flere pasienter, inkludert to enslige barn, har fortalt Leger Uten Grenser hvordan de ble låst inne i en liten container før de ble deportert til Serbia. Inne i containeren ble de angrepet av grensevakter som også injiserte pepperspray. To pasienter rapporterer også at tåregass skal ha blitt brukt for å tvinge folk i containeren til å gjøre plass til nyankomne.

– Vi ble tatt med til en liten hvit container sammen med 40 andre personer. Vi tilbrakte tolv timer der. Jeg ba om å få gå på toalettet, men de sa nei. Grensevaktene sprayet ansiktene våre flere ganger med pepperspray og fra et lite vindu sprayet de også innsiden av beholderen, sier en av Leger Uten Grensers pasienter.

– Det gjorde at jeg begynte å hoste, smaken var bitter og vi fikk ikke puste, sier en annen.

Forsettlig vold

Ifølge vitneforklaringene er containerne som er brukt 2×4 meter, med dør og noen ganger helt uten vinduer. Pasientene forteller hvordan de ble nektet tilgang til vann, mat, toaletter og at de ble sprayet dersom de krevde noe av dette. I samtaler med andre mennesker har det kommet frem at denne tilnærmingen ikke er et isolert fenomen, men brukes på bred front.

– Disse vitneforklaringene viser at EUs medlemsland fortsetter å bevisst bruke vold og andre skadelige metoder for å fraråde folk å søke asyl innenfor EU. De investerer i barbertrådgjerder og droner mens de lukker øynene for den alarmerende og enestående volden som finner sted ved grensene, sier Shahbaz Israr Khan, leder for Leger Uten Grensers operasjoner på det nordlige Balkan.

– Disse metodene gir ikke bare alvorlige fysiske og psykiske skader, men de tvinger også folk til å legge ut på enda farligere stier, sier han.

Leger uten grenser ved grensen mellom Ungarn og Serbia

Leger Uten Grenser har vært i Serbia siden 2014, og gitt medisinsk hjelp til migranter på vei gjennom Balkan. For tiden tilbyr to mobile klinikker primæromsorg, psykososial støtte og helsefremmende aktiviteter i uformelle bosetninger i Nord-Serbia, nær grensen til henholdsvis Ungarn og Romania. Til dags dato har våre medisinske team behandlet 1844 pasienter. Siden 2021 har 423 pasienter mottatt behandling for fysiske skader, for det meste på armer og ben, inkludert blåmerker, ledd- og hudskader angivelig på grunn av fysisk mishandling fra ungarske grensestyrker eller kutt på grunn av barberbladgjerdet langs grensen. Alle pasienter som ble utsatt for vold ved grensen melder at de deretter blir returnert til Serbia.

Kilde: Leger uten grenser
Bilde: En ansatt i Leger Uten Grenser tar seg av en person som har vært utsatt for vold ved grensen. Foto: Evgenia Chorou