Å studere i klasserommet, føle seg trygg på skolen, få støtte i skolearbeid og ha venner – disse står øverst på listen når barn blir bedt om å si hva de synes er viktigst for en god skolegang. Det viser en ny Sifo-undersøkelse utført på oppdrag fra svenske Bris (Barnens Rätt i Samhället).
Nå starter skolen igjen etter ferien og det er på tide å gå tilbake til rutinene. Skole er et vanlig tema når barn kontakter Bris nasjonale hjelpetelefon. Her tar barn vanligvis opp problemer som mobbing og manglende støtte fra elevhelsen, mange ønsker hjelp til å håndtere skolestress knyttet til krav og prestasjoner og snakker om manglende tro på fremtiden når skolearbeidet ikke går bra.
– Barn er skolepliktige og går på skolen 20.000 timer av livet, så det sier seg selv at skolen må være et sted hvor alle barn trives, føler seg trygge og har det bra. For å vite hva barn trenger og krever selv, må voksne samle barnas egne tanker og meninger, sier Magnus Jägerskog, Bris generalsekretær.
I Sifo-undersøkelsen, der barn ble bedt om å vurdere hva de anser som viktig for en god skolegang, trekker de blant annet frem viktigheten av å studere i klasserommet, trygghet på skolen og viktigheten av å ha venner som sentrale deler.
Viktigst på skolen ifølge barn:
Fred og ro i timene
Å føle seg trygg på skolen
Mulighet for støtte dersom du trenger hjelp til skolearbeid
Å ha venner
Kompetente lærere
Hva barn synes er viktig i skolen er forskjellig mellom ulike aldersgrupper. Blant de yngre barna (13–14 år) er det flere som synes det er viktig å ha venner, mens spesielt eldre jenter (15–17 år) i større grad understreker viktigheten av at skolen ikke stresser elevene.
– Ethvert barn har rett til en så god helse som mulig og det er en forutsetning for å kunne benytte seg av utdanningen. I dag er mange i stedet bekymret og stresset fordi de vet hva som står på spill hvis du ikke tar eksamen med bestått karakter og hvordan det påvirker dine fremtidsutsikter. Bris har lenge ønsket å se en undersøkelse som ser på barns arbeidsmiljø og stress i svensk skole og mener at strykkarakteren bør fjernes i grunnskolen. Vi kan ikke ha et system som ekskluderer barn, sier Magnus Jägerskog.
Det få barn antydet som viktig for en god skolegang var blant annet å få karakterer for sine ferdigheter, fine lokaler og tilgang til digitale læremidler.
Kilde og foto: BRIS