I den siste rapporten fra EU-kommisjonen oppgir 43 prosent at korrupsjonen har økt i Sverige. Videre kommer det frem at 68 prosent av de spurte respondentene fra EUs 27 medlemsland mener korrupsjon er et utbredt problem i deres respektive hjemland. Samtidig mener 63 prosent at korrupsjon er uakseptabelt. Til tross for dette viser det seg en lav grad av motivasjon for å rapportere uregelmessigheter; bare 15 prosent skal ha rapportert om mistanke om korrupsjon det siste året.
Special Eurobarometer 523-rapporten samler svar fra omtrent 26 000 respondenter fra EUs 27 medlemsland, hvorav 1 061 respondenter var fra Sverige. Rapporten har undersøkt EU-borgeres opplevelse av korrupsjon.
Rapporten viser at 68 prosent av det totale antallet respondenter oppgir at korrupsjon er et utbredt problem i hjemlandet. Drøyt seks av ti, 63 prosent, av de spurte oppgir at korrupsjon er uakseptabelt, en nedgang på seks prosentpoeng siden 2019. Videre er det en sterk sammenheng mellom hvor utbredt problemet anses å være og respondentens opplevelse av å være rammet av korrupsjon. Blant de svenske respondentene er utsiktene noe lysere, kun 32 prosent anser korrupsjon som et utbredt problem i Sverige.
Få er tilbøyelige til å rapportere korrupsjon
Av de som har vært borti korrupsjon de siste tolv månedene er det kun femten prosent som har meldt fra om dette. Rapporten viser at meldetilbøyeligheten er forskjellig avhengig av respondentens sosioøkonomiske status, blant annet ser det ut til at arbeidsledige og studenter rapporterer sjeldnere om uregelmessigheter. Selv om tilbøyeligheten til å anmelde var til stede, viser rapporten at litt over halvparten av de spurte ikke vet hvor de skal melde fra om mistanke om korrupsjon, nærmere bestemt 53 prosent oppgir dette. Tallet for de svenske respondentene er noe høyere, da hele 57 prosent oppgir at de ikke vet hvor de skal rapportere mistanke om korrupsjon.
Når det gjelder myndighetenes arbeid mot korrupsjon, viser rapporten at respondentene har lav tillit til måten arbeidet drives på. Bare 31 prosent av de spurte mener at anti-korrupsjonsarbeid som utføres i hjemlandet er effektivt. Blant de svenske respondentene mener 44 prosent at arbeidet er effektivt, et noe bedre, men fortsatt dystert tall. Omtrent seks av ti av det totale antallet respondenter mener at arbeidet mot korrupsjon ikke utføres på en upartisk måte og utføres med baktanker.
– Korrupsjon er en godt dokumentert trussel mot alle deler av samfunnet. At nesten hver syvende EU-borger mener at korrupsjon er utbredt i hjemlandet deres, er et urovekkende høyt tall. Rapporten viser store utfordringer både i Sverige og rundt om i Europa når det gjelder tillit til antikorrupsjonsarbeid. Rapporten er et tydelig signal om at det er behov for ytterligere tiltak for å øke tilliten i samfunnet, men også gjøre det lettere for folk som ønsker å slå alarm om uregelmessigheter, sier Hayaat Ibrahim, generalsekretær i IMM.
Kilde: Institutet Mot Mutor (IMM), Sverige