Et kutt i bensin- og dieselavgiftene på 0,20 euro per liter i EU kan øke oljefortjenesten i Russland med mer enn 8 millioner euro per dag i løpet av de første ett til tre årene, ifølge en modellstudie publisert i Nature Energy. Resultatene gjør at andre politiske tiltak kan være nødvendig for at EU skal kunne støtte husholdningene uten samtidig å imøtegå sine geopolitiske mål overfor Russland.
Den russiske invasjonen av Ukraina har ført til at flere vestlige land har innført sanksjoner mot Russland, inkludert restriksjoner på EUs import av råolje og gass. Parallelt med en global økende etterspørsel etter pandemien, har energiprisene steget dramatisk. Mange europeiske land har derfor vurdert å senke drivstoffavgiftene for å støtte forbrukerne. Det er imidlertid viktig å forstå hvordan disse reduksjonene kan påvirke oljeselskapenes inntekter, spesielt leverandørene i Russland.
Daniel Spiro og Henrik Wachtmeister ved Uppsala universitet (Sverige) og Johan Gars ved Beijer Institute for Ecological Economics, KVA, analyserte effekten av en EU-dekkende reduksjon av drivstoffavgiften på russisk oljeprofitt. Forfatterne antok et felles EU-skattekutt på € 0,20 per liter, basert på ulike annonserte og mulige handlinger fra medlemslandene. Teamet konstruerte deretter en modell som tar hensyn til det globale oljemarkedet, EUs etterspørsel etter veidrivstoff og oljeproduksjon i Russland sammenlignet med resten av verden.
I det første året etter at skattekuttet er implementert, er EUs forbrukerpriser spådd å falle med nesten hele skattekuttet, til en budsjettkostnad for EU på €170 millioner per dag. Russiske oljeselskaper er imidlertid spådd å få økt fortjeneste på rundt 8,4 millioner euro per dag i denne perioden. Inntil tre år etter skattekuttene er oljeforsyningen spådd å bli mer elastisk, noe som resulterer i reduserte skattekostnader for EU og noe redusert fortjeneste for Russland, ifølge modellen en resultatøkning på 8,2 millioner euro per dag.
– Dette er en effekt av at Russland er en så stor oljeprodusent globalt, og at Europa, og resten av verden for den saks skyld, fortsatt er helt avhengig av olje for sin transport. Noen ganger glemmes det, men olje er fortsatt verdens største energikilde og står for 30 prosent av verdens energiforsyning. Og 11 prosent av oljen produseres av Russland. Bare små økninger i oljeprisen fører til store inntektsøkninger for Russland, sier Henrik Wachtmeister, postdoktor ved Institutt for geovitenskap ved Uppsala universitet.
Forfatterne modellerer også et alternativt tiltak som innebærer en direkte inntektsøkning for forbrukere med samme totale budsjettkostnad for EU som drivstoffavgiftsreduksjonen. I dette scenariet vil drivstoffprisene øke marginalt, men gevinsten i Russland vil bare være rundt 15 prosent av gevinsten fra skattekuttet. Forbrukerne vil også ha fleksibilitet i valgene sine. I stedet for å bare hjelpe husholdninger ved drivstoffpumpen, blir husholdningene hjulpet direkte i lommeboken.
– Avgiftsreduksjoner på bensin og diesel har vært diskutert og gjennomført i Sverige i løpet av året, men det er også gjort i de fleste andre land i Europa. Du tenker kanskje at det ikke spiller så stor rolle hva Sverige gjør, men hvis hele Europa gjør en skattekutt er effekten på oljemarkedet betydelig, som vi viser i studien, sier Daniel Spiro, førstelektor og advokatfullmektig. professor ved Institutt for økonomi ved Uppsala universitet.
Kilde: Uppsala universitet, Sverige