Skitne, døende og døde kyllinger. Turbokyllinger som har problemer med å bevege seg. Det er det som kan ses på bildene og videoklippene fra en hønsegård i Strängnäs kommune i Sverige, som Djurens Rätt har fått fra en anonym kilde. Djurens Rätt har valgt å politianmelde anlegget. Siden det dreier seg om mange enkeltpersoner, kan saken omfattes av den nye Svenske straffebestemmelsen for grov dyremishandling.
Bakgrunnen for Djurens Rätts politianmeldelse er at organisasjonen mottok en stor mengde bilder og filmsnutter som kan knyttes til en handelsmann ved en kyllingfarm i Strängnäs kommune. Materialet kommer fra en anonym kilde og viser alt fra overbefolkning og skitne dyr, til døde kyllinger som ble trampet ned av de levende. Anlegget har konvensjonell kyllingavl med turbokyllinger og forsyninger til merket Kronfågel.
– Jeg visste fra før at det var dårlig på kyllingfabrikkene, men disse bildene er forferdelige. Videoen av turbokyllingen som ikke kan bevege seg, blir ble trampet ned av andre, er etset i minnet. Nå er det ingen tid å miste, rettssystemet må handle mot dyrefabrikker som dette, sier Camilla Bergvall, nasjonal leder for Djurens Rätt, Sverige.
I juli trådte en endring i lov om dyremishandling i kraft, som tydeliggjør at de som i større grad volder dyrelidelser kan straffeforfølges for grovt dyremishandling. Djurens Rätt tar utgangspunkt i det i sin rapport, men går også inn på alle brudd på dyrevelferdsloven som kan være aktuelle.
– Dyrerettigheter vil fortsette å minne lovgivere, rettsvesenet og forbrukere om at dyr lider i dyrefabrikker. Det er under all kritikk at sansende individer blir behandlet på denne måten i et land som hevder å ha verdens beste dyrevelferd, fortsetter Camilla Bergvall.
Djurens Rätt har også bedt om tilsynsrapporter fra Fylkesnemnda for dyrevelferdskontroll ved anlegget de siste ti årene og kan opplyse at Fylkesnemnda kun har gjennomført tre vanlige dyrevelferdskontroller på stedet siden 2012. Den siste kontrollen ble forhåndsvarslet og utført i juni 2022 uten merknader, men Fylkesnemnda kontrollerte ikke om syke eller skadde dyr ble gitt nødvendig pleie. Dyrevelferdskontrollene før det, som ble gjennomført for fem og ti år siden, viste mangler i skaderisiko, alvorlige mangler i beleggsgraden (trengsel) og mangler i stallklimaet.
Kilde og foto: Djurens Rätt, Sverige