På miljøkonferansen Stockholm +50 og det siste G7-møtet ble ønsket om å få til den nødvendige overgangen med støtte av standarder uttrykt. ISO er på stedet under COP27 for å løfte standardiseringsprosessen unike forutsetninger for å generere vitenskapsbaserte løsninger som det internasjonale samfunnet kan bli enige om.
Utslippene av klimagasser fortsetter å øke og som et resultat risikerer vi å nå en gjennomsnittlig global oppvarming som overstiger to grader. Nå trengs det mer samarbeid enn noen gang og derfor er det avgjørende å bruke alle etablerte kanaler – spesielt de som vi vet er i stand til å generere vitenskapsbaserte løsninger som det internasjonale samfunnet kan bli enige om.
– Standardprosessen har unike forutsetninger. Bare innenfor ISO er det i dag 400 komiteer som involverer 55 000 eksperter på ulike felt. Det at alle interessenter deltar i prosessen og at i prinsippet alle handelsavtaler refererer til internasjonale standarder er eksempler på styrken. Snakk er billig, heter det som regel. Derfor er målbarhet og at påstander skal kunne etterprøves helt sentralt. Det er her vår ekspertise kommer inn, sier ISO-president Ulrika Francke, som deltar på COP27.
Gratis ISO-guide viser veien til Parisavtalen
En annen viktig faktor er at alle nye og reviderte standarder skal være vitenskapelig basert fra et klima- og miljøsynspunkt, slik at de bidrar til at vi når Parisavtalen. Det samme gjelder arbeidet som foregår på europeisk nivå gjennom standardiseringsorganisasjonene CEN, samt på nasjonalt nivå gjennom SIS.
ISOs veileder 84:2020, som beskriver hvordan klimaendringer må tas i betraktning ved utvikling og revisjon av standarder, er nå tilgjengelig gratis på Sis.se.
– En viktig del av standardiseringsverdenens arbeid er å revidere eksisterende standarder slik at de er kompatible med klimautfordringene vi står overfor. Det er like viktig som å utvikle nye, sier Ulrika Francke.
SIS-sjef Annika Andreasen deltar også på COP27 for å fremheve hvordan standarder kan støtte både myndigheter og selskaper i å tilpasse seg og bremse effektene av klimaendringer, samtidig som den akselererer utviklingen mot netto-null.
– Jeg ser at det skjer noe verdifullt. For at denne positive utviklingen skal fortsette, må beslutningstakere bruke internasjonale standarder slik at deres beslutninger blir realisert og får effekt, sier Annika Andreasen.
Kilde: SIS
Foto: Caelie_Frampton from Vancouver, BC, Canada, CC BY 2.0