Press "Enter" to skip to content

Gledelig beslutning om økt beskyttelse av haier og skilpadder

Omtrent 100 millioner haier blir drept hvert år for finnene sine, og mange er truet. Heldigvis bestemte et flertall av landene på det nylige globale CITES-møtet i Panama å styrke kontrollen med handel og beskyttelse av haier og rokker. I tillegg ble det vedtatt en resolusjon om at landene skulle satse på å spore ulovlig handel med havskilpadder via en DNA-database, som er utviklet av blant annet WWF.

Mange land forvalter ikke haibestander og mangler effektiv kontroll med fisket.

– Det er derfor håpefullt at landene på CITES-møtet vedtok å øke beskyttelsen av haier og rokker ved å styrke kontrollen med import og eksport. Det vil være en velkommen livline for arter som er truet av uregulert og ulovlig handel med finner og kjøtt, sier Inger Näslund, senior marinekspert i WWF.

Rundt 50 arter av gråhaier samt hammerhaier og rokker får nå økt beskyttelse. De er oppført på vedlegg B til CITES-listen. Det betyr strengere krav til tillatelse fra myndighetene og handel er kun tillatt dersom den foregår bærekraftig fra trygge lagre.

I forbindelse med CITES-møtet i Panama 14.-25. november presenterte WWF et verktøy for enklere å kartlegge ulovlig handel med havskilpadder. Ved hjelp av DNA-prøvetaking fra havskilpadder på ulike eggleggingsstrender er det mulig å spore produktene til dyrenes opprinnelsesområde der de ble fanget.

– I dag er det umulig å vite hvor et skilpaddeprodukt kommer fra, for det er som regel en lang og kronglete vei fra fangst til kjøper. Hunnene legger alltid eggene sine der de en gang ble født selv. Ved hjelp av DNA-databasen «Shellbank» er det større mulighet for å sette i verk tiltak der de blir fanget, sier Inger Näslund, senior marinekspert i WWF.

I dag er seks av syv havskilpadder i verden truet. Til tross for et globalt forbud fra CITES siden 1977, gjenstår mange trusler. I løpet av de siste 30 årene har minst 1,1 millioner havskilpadder blitt ulovlig utnyttet i 65 land.

I tillegg til de positive vedtakene for haier, rokker og skilpadder på CITES-møtet, ble beskyttelsen økt for sangfugler og mer enn 140 tropiske trearter.

Fakta:

CITES-konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora trådte i kraft i 1975. Formålet er å sikre at internasjonal handel med ville dyr og planter ikke utgjør en trussel mot arters overlevelse i naturen. Under konvensjonen er internasjonal handel med nesten 40 000 arter regulert i ulike vedlegg, avhengig av hvor truet de er. Tidligere listeførte marine arter inkluderer for eksempel ål, hvithai og hvalhai, ulike arter rokker, sjøhester, koraller, havskilpadder, skjell og sjøagurker.

I Sverige har det svenske Jordbruksverket ansvaret for å undersøke tillatelser for import og eksport av arter og artsdeler.

Fakta om haier: Det er omtrent 800 arter av haier og rokker i verden som tilhører slekten Chondrichthyes. To tredjedeler er på IUCNs globale rødliste.

Skilpaddeprosjektet: DNA-databasen (ShellBank) er et initiativ fra WWF i samarbeid med myndigheter, ideelle organisasjoner og universiteter.

Kilde: WWF
Foto: Jessica Meeuwig, CC BY-SA 4.0