Press "Enter" to skip to content

Nær halvparten av de involverte i dødelig våpenvold er knyttet til svindel

Det er en klar sammenheng mellom svindelkriminalitet og dødelig våpenvold, viser en ny rapport. Nær halvparten av dem som har vært involvert i forbrytelser med dødelig utgang med skytevåpen, har også vært rimelig mistenkt for bedrageri.

Det har skjedd en utvikling i samfunnet i løpet av det 21. århundre, blant annet gjennom økt digitalisering og en stadig mer internasjonalisert og globalisert økonomi. Denne utviklingen har også påvirket den kriminelle økonomien. Rapporten Dødelige svindel, produsert av politiets Nasjonale bedragerisenter, viser at svindelkriminalitet og skyting har økt kraftig i samme periode. I 2021 utgjorde utbyttet av kriminalitet fra svindel i overkant av 3,4 milliarder svenske kroner, og i år har 59 personer dødd av dødelig våpenvold (frem til november 2022).

– Vi kan se at den kraftige økningen i dødelig våpenvold og svindel i det 21. århundre er sammenfallende. De kriminelle overskuddene fra svindelene genererer konflikter innenfor kriminelle miljøer, som resulterer i bruk av vold, for eksempel gjennom utpressing og dødelig våpenvold, sier Hans Brun, terrorforsker og analytiker ved Nasjonalt bedragerisenter.

Rapporten viser at både skytterne og ofrene for den dødelige våpenvolden har vært rimelig mistenkt for bedrageri, utpressing, åger, hvitvasking av penger.

– Svindlene er en viktig inntektskilde for ulike kriminelle nettverk innen organisert kriminalitet. Utbyttet fra kriminalitet gir jevnlig tilgang til økonomiske midler som brukes både i kriminell sammenheng og innenfor den juridiske økonomien. Ulike kriminelle grupper har dermed kapasitet til å infiltrere og etablere seg som deltakende aktører i samfunnet. Det skaper igjen utholdenhet i de kriminelle miljøene til å fortsette den kriminelle virksomheten, som på sikt kan være en systemtrussel, sier Hans Brun.

For å få tilgang til de høye kriminalfortjenestene startet Polisens Nationella Bedrägericentrum, Sverige, i september blant annet et samarbeid med de største bankene i Sverige med mål om å redusere sårbarhetene i de finansielle systemene.

– Det må bli vanskeligere å begå svindel. Samarbeidet med bankene er et viktig ledd i det arbeidet. Som et supplement til vår operative virksomhet har vi også startet et operativt samarbeid med politiregionene hvor vi fokuserer mer på svindelene for å forebygge og bekjempe den dødelige volden i kriminelle miljøer der det er voldelige konflikter. Samtidig er det behov for flere tiltak for å redusere og inndrive utbytte fra kriminalitet. Flere samfunnsaktører må samarbeide for at vi skal lykkes mer i arbeidet med å redusere organisert kriminalitets handlingsrom, sier Jessika Nilsson, seksjonsleder for Nationellt Bedrägericentrum, Sverige.

  • Fakta
    Omtrent 48 prosent av de som har vært mistenkt for oppfordring til, forsøk på eller fullført drap, drap eller overfall med dødelig utgang med skytevåpen har også vært saklig mistenkt for bedrageri, utpressing, åger, hvitvasking av penger i perioden 2018–2021.
  • Nesten en fjerdedel, 17 % av forbrytelsesofrene har også blitt rimelig mistenkt for svindel (27 % av skytterne og 17 % av forbrytelsesofrene). Regner man sammenhengen med utpressing og åger, er tilknytningen 48 %.
  • Siden 2019 har kriminelle overskudd økt med 1,3 milliarder (2,1 milliarder i 2019 – 3,4 milliarder i 2021) på området svindel. Økningen i antall bedragerier de siste ti årene er mindre i forhold til fortjenesten ved kriminalitet (i første halvår 2013 – 2022 er økningen 26 %, ifølge Brå). På den annen side har fortjenesten fra kriminalitet blitt høyere, noe som indikerer mer sofistikert kriminell taktikk.
  • I løpet av den siste tiårsperioden har antallet bekreftede tilfeller av fatal våpenvold i Sverige økt, fra 17 tilfeller i 2012 til 45 tilfeller i 2021. Med 59 dødsfall gjennom november i år, er 2022 året med flest tilfeller av dødelig våpenvold i Sverige til dags dato.

Nyheter fra Polisen, Sverige.
Foto: Stylez995, CC BY-SA 4.0