28. desember 2022 feiret Frelsesarmeen 140 år i Sverige. I snart halvannet århundre har mennesker i åndelig lengsel, hjemløshet, avhengighet, fattigdom, ensomhet og psykiske lidelser oppsøkt Frelsesarmeen – en kristen kirke med et bredt sosialt arbeid.
Frelsesarmeen er i dag i 70 byer/kommuner i Sverige, med 113 operasjoner. Gudstjenester og andre aktiviteter besøkes hver uke, sosiale aktiviteter møtes hundrevis hver uke og nettsiden og sosiale medier følges av mange tusen. Frelsesarmeens store innsamlingsaksjoner gir nødvendige midler til hjelpevirksomheten og til arbeidet med barn, unge, eldre og ensomme.
Frelsesarmeens grunnlegger i Sverige, Hanna Ouchterlony, hadde hørt Bramwell Booth, sønnen til Frelsesarmeens grunnlegger, preke i Värnamos stasjonshus. Hanna ble dypt rørt og følte et indre kall fra Gud om å gå inn i Guds tjeneste selv. Hun ble raskt utdannet som redningsoffiser i England og kom deretter til Stockholm. Den 28. desember 1882 ble Frelsesarmeens første møte holdt på daværende Ladugårdslandsteatern (senere Folkan) på Östermalmstorg.
På nyttår 1890 begynte Hanna Ouchterlony Frelsesarmeens slum- og redningsaksjoner. Et hjem for «falne» kvinner tok form, plassert i en femromsleilighet på Surbrunnsgatan i Stockholm. Noen uker senere ble den første slumstasjonen åpnet på Söder i Stockholm, og snart startet lignende aktiviteter det ene stedet etter det andre.
Gjennom årene har Frelsesarmeen hjulpet enkeltpersoner og familier i nød; hjemløshet, avhengighet, fattigdom og utenforskap. I løpet av tidlig på 2000-tallet utviklet Frelsesarmeen et arbeid for å støtte mennesker som er utsatt for menneskehandel, og mange steder i landet har de siste tiårenes strømmer av flyktninger og asylsøkere markert arbeidet.
Det svenske territoriet inkluderer også Frelsesarmeen i Latvia, som ble startet på 1920-tallet. Frelsesarmeen opererte i landet til 1943, da den tyske okkupasjonsmakten forbød aktiviteten. Det tok så nesten 50 år før Frelsesarmeen igjen kunne jobbe i landet, og da ble det gjort en betydelig innsats blant barn med ulike funksjonshemninger.
Frelsesarmeens musikalske liv har vært unikt i svensk kristendom. Fra stryke- og hornmusikk, salmer og lesing av sanger til gospel og moderne salmer, musikken har preget gudstjenester og konserter og har vært veien for tusenvis av mennesker til å begynne å spille et instrument selv og til å heve stemmen i lovprisning til Gud. Allerede ved Frelsesarmeens aller første opptredener i Sverige ble musikken magneten som trakk folk til samlingene og roet eventuelle bråkmakere.
Kilde: Frelsesarmeen
Bilde: Hedvig Lagercrantz & Slumsystrarna, 1891. Foto: Frelsesarmeen