I løpet av livet samler vi inn personlige og elektroniske spor samt minner om ulike hendelser som få, om noen, i vår nærhet har hatt tilgang til. Noen av disse hemmelighetene kommer til overflaten, mens andre følger med helt til graven. En ny Novus-undersøkelse fra Fonus viser at nærmere 250.000 svensker har en hemmelighet som de ønsker å bli avslørt etter at de har gått bort.
Livet er fylt med oppturer og nedturer og hendelser som preger livene våre. Mange ganger velger vi å dele både fantastiske og vanskelige hendelser med andre, men vi velger å holde visse minner og historier for oss selv. Nærmere 250.000 svensker bærer på en hemmelighet om at de ønsker å komme til overflaten først etter at de er døde, ifølge en Novus-undersøkelse på vegne av Fonus. I tillegg ønsker én av syv å melde sin bortgang til en ukjent for sine nærmeste.
– Hemmeligheter er en del av livet og noe vi alle bærer på. Det er lett å bare tenke at noe er skjult fordi det er vanskelig eller vanskelig å si. Men, en hemmelighet kan også være noe som er hyggelig og deilig eller omtenksomt, for eksempel at du har skrevet ned memoarene dine eller har planlagt en arv til dine slektninger. Derfor kan jeg forstå hvorfor noen venter med å dele hemmelighetene sine. Uansett hva man velger, er det interessant å tenke på hvilke hemmeligheter som aldri kommer til overflaten og som vi ønsker at ettertiden skal få vite først etter vår bortgang, sier Conny Sohlberg, begravelsesdirektør i Fonus.
Når venner og familie går bort, etterlates ikke bare et stort tomrom, men også fysiske og elektroniske spor. Det kan dreie seg om dagbøker og brev, eller innlegg, kommentarer og chatter på sosiale medier. Før avreise kan du velge om disse skal leses eller ødelegges ved å skrive det i Hvitt Arkiv. Undersøkelsen viser at færre svensker ønsker at deres digitale spor (27 prosent) skal nå pårørende enn når det gjelder fysiske spor (39 prosent). For personlige dokumenter ønsker kvinner (32 prosent) at de skal destrueres eller forbli uleste i større grad enn menn (24 prosent).
– Det er spennende at resultatet skiller mellom fysiske og elektroniske spor. Kanskje ender mange av våre innerste tanker, notater og samtaler i dag på nett, og tanken på at noen går gjennom dette etter vår bortgang kan føles ganske avslørende. Jeg synes det er helt naturlig om man ønsker å holde visse ting for seg selv, også etter livets slutt. Men da kan det være greit å nevne hvordan du vil gjøre med dine fysiske og elektroniske spor i testamentet ditt eller i Hvitt arkiv, ellers er det en risiko for at pårørende fortsatt får tilgang til det, forklarer Conny.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er utført av Novus på oppdrag fra Fonus, Sverige. Formålet med undersøkelsen er å undersøke målgruppens tanker rundt temaet død. Undersøkelsen er gjennomført via nettintervjuer i Novus» tilfeldig rekrutterte og representative svenske panel. Totalt ble det gjennomført 4 772 intervjuer mellom 9. og 15. september 2022.
Kilde og foto: Fonus, Sverige