Press "Enter" to skip to content

Global konvensjon ble enige om å beskytte verdenshavene

FN-forhandlingene i New York om en avtale for å beskytte liv i verdenshavene lyktes i dag søndag – etter over femten års arbeid – endelig å komme til enighet. Avtalen skaper globale regler for å begrense miljøpåvirkning og marine beskyttede områder i det åpne hav, som utgjør 95 prosent av verdens havvolum. Som EU-formann har Sverige ledet forhandlingene for EU og dets medlemsland sammen med Kommisjonen.

– Det er svært gledelig at FN har kunnet bli enige om en historisk avtale for å beskytte livet i verdenshavene etter femten år med forhandlinger. Avtalen er det viktigste internasjonale miljøoppgjøret siden Klimaavtalen i Paris og gir en sterkt forbedret mulighet til å beskytte vårt biologiske mangfold og motvirke klimaendringer. Som EU-formann har Sverige ledet forhandlingene for EU og dets medlemsland sammen med Kommisjonen. Det er også en seier for FN og det globale systemet at vi i en tid med utfordringer klarer å levere en så viktig avtale, sier utenriksminister Tobias Billström.

Forhandlingene om en avtale for å beskytte biologisk mangfold i havområder utenfor nasjonal jurisdiksjon har pågått i over 10 år. Målene har vært å fylle hullene da FNs havrettskonvensjon ble vedtatt i 1982. Avtalen inneholder fire deler; regler for marine verneområder, miljøkonsekvenserklæringer, marine genetiske ressurser og kapasitetsbygging og teknologioverføring.

Tiltak for å forhindre negative miljøpåvirkninger i spesielt biologisk verdifulle havområder er avgjørende for å styrke det marine livets motstandskraft mot klimaendringer og menneskelig påvirkning. Sverige og EU står bak FNs mål om at 30 prosent av verdenshavene skal beskyttes.

– Endelig har verdens land kommet til enighet for våre internasjonale hav og farvann. Jeg er stolt over å ha vært der personlig og at den svenske delegasjonen har bidratt konstruktivt til at forhandlingene nå er avsluttet. Til tross for en spent situasjon i omverdenen, viser vi nå at fremskritt for vårt felles miljø og biologiske mangfold ikke lar vente på seg, sier klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari.

FNs havrettskonvensjon

FNs havrettskonvensjon ble vedtatt i 1982 og inneholder de globale reglene for bruk av havet. Konvensjonen har med hell laget klare regler for staters handlinger på en lang rekke områder. Konvensjonen ble fremforhandlet før biologisk mangfold og klimakriser var allment kjent og derfor anses miljøvernreglene som utilstrekkelige. Det har også lenge vært uenighet om hvilke regler som gjelder for de delene av havet og havbunnen som ikke tilhører enkeltstater, spesielt når det gjelder profitt ved bruk av genetiske ressurser som kan ha stor betydning i utviklingen av bioteknologi. .

Kilde: Klimat- och näringslivsdepartementet, Utrikesdepartementet, Sverige

Foto: Tiago Fioreze, CC BY-SA 3.0