Press "Enter" to skip to content

Flere og flere hjemmedyrkere har bier og andre insekter i tankene når de vokser

Av Sveriges nærmere 300 arter av ville bier er en tredjedel truet i Sverige, opplyser det svenske Naturvårdsverket. Det er mangel på sandmiljøer hvor ville bier kan bygge reir og blomsterrike miljøer hvor de kan få mat. I forbindelse med Pollineringsuken, som i år finner sted 20.–28. mai, gir Plantagen fem tips om hva alle kan gjøre for å bidra til biologisk mangfold.

Så mange som 40 prosent av svenskene har biologisk mangfold i tankene når de driver jordbruk. Plantagens årsrapport Plant Trends 2023 viser at interessen for å dyrke bærekraftig fortsetter å øke, nesten 8 av 10 svensker velger lokale planter og frø, men kun 31 prosent oppgir at de dyrker bivennlige planter. For de som ikke har biologisk mangfold i tankene, oppgis hovedårsaken til dette å være mangel på kunnskap.

– Det er så viktig at interessen fortsetter å øke og at vi alle gjør enda mer for å fremme biologisk mangfold. Vi merker at det fortsatt er et stort behov for å informere og veilede forbrukere til bærekraftige valg, derfor er Pollineringsuken et tiltak som vi i Plantagen setter stor pris på, sier Ulrika Bjurström, markedsdirektør i Plantagen.

I følge Plant Trends 2023 ønsker 60 prosent av svenskene å se mer innsats for pollinering av insekter i området der de bor. Under Pollineringsuken, lansert av Pollinera Sverige, faller World Bee Day 20. mai og deretter Biodiversity Day 22. mai. Formålet med Pollineringsuka er å sette fokus på biologisk mangfold, pollinerende insekter og artsrikdom.

– Første steg mot en mer levende hage er å slutte å rydde og rydde så mye. Mange ville planter som pollinatorer er avhengige av regnes som ugress i hagesammenheng som må ryddes. Men ugress er egentlig bare planter på feil sted, de er ofte både vakre, nyttige og smakfulle. Vi vil fokusere på å spre kunnskap og heve verdien deres med start under Pollineringsuken, sier Anna Lind Lewin, som driver Pollinera Sverige sammen med Lotta Fabricius Kristiansen.

Plantasjen har flere initiativ for å gjøre den enkelte dyrker i stand til å ta valg som er gode for pollinatorene. Sammen med Pollinera Sverige har Plantagen utviklet en Pollineringsskole som er rettet mot både barn og voksne. Plantasjen har også et utvidet sortiment av produkter som er bra for biene, kunnskapsrikt personale og skilting i butikkene som veileder forbrukere til å velge produkter basert på biologisk mangfold. Plantagens eksperter svarer også på spørsmål om biologisk mangfold på Ask Plantagen.

Fem bestøvningsvennlige tips:

  1. Dyrk planter som blomstrer gjennom hele sesongen – fra tidlig vår til sen høst. Plant løker om høsten som blomstrer tidlig på våren. Johannesurt og høstblomster er eksempler på planter som blomstrer fra sensommeren til høsten.
  2. Bevar og skap habitater der pollinatorer kan legge eggene sine. La for eksempel død ved ligge på bakken, lag en flekk med sand eller gjør som 16 prosent av svenskene gjør – sett opp et insekthotell*.
  3. Det er mange arter av pollinerende insekter. Noen grupper er ville bier, som humler og enslige bier, honningbier, sommerfugler, blomsterfluer og biller. Alle er viktige og livsnødvendige for pollinering av kulturvekster og vill natur. Så ikke drep insekter unødvendig!
  4. Velg planter som både du og pollinatorer liker. I følge Plantagens rapport Plant Trends 2023 er lavendel svenskenes (og humlenes) favoritt blant flerårige uteplanter.
  5. Et litt villere og naturlig miljø er bra for pollinerende insekter. La gjerne en del av plenen bli en eng, noe nesten 1 av 5 svensker velger å gjøre*.
    *ifølge Plantagens rapport Plant Trends 2023

Om Pollineringsuken

Pollineringsuken ble lansert i 2018 av Pollinera Sverige med mål om å jobbe sammen for å fokusere på biologisk mangfold, pollinerende insekter og artsrikdom. Siden den gang har det blitt feiret hvert år i slutten av mai gjennom ulike aktiviteter og arrangementer over hele landet.

Kilde: Plantagen, Sverige

Foto: Wilfredor, CC BY-SA 4.0