Økonomisk kriminalitet blir et stadig viktigere element innen organisert kriminalitet, dette viser fellesmyndighetenes situasjonsbilde av organisert kriminalitet som publiseres i dag i Sverige.
Andre eksempler på truslene som anses å ha størst innvirkning på samfunnet er:
- den geografiske fordelingen av organisert kriminalitet og dens innvirkning på lokalsamfunnet
- den globale kriminalarenaen
- uautorisert påvirkning.
– Penger er drivkraften i de voldelige konfliktene. Derfor jager vi de kriminelles penger og utbytte av kriminalitet. Vi ser blant annet at de useriøse valutakontorene gjør det mulig for kriminelle å selge sin kriminalitetsgevinst, og det er derfor vi opptrer kraftig mot dem, sier Anders Thornberg, rikspolischef, Sverige.
Til tross for at størstedelen av dagens økonomi er elektronisk, er det fortsatt et parallelt marked for kontanter i Sverige. Pengemeglere og useriøse vekselkontorer utgjør hjørnesteinene i den parallelle økonomien hvor kriminell profitt blandes med legitime penger, fastslår fellesmyndighetenes situasjonsbilde.
Felles innsats fra myndigheter mot seks vekslingskontorer rundt om i landet, som startet i 2021, viser store mangler og indikasjoner på hvitvasking. Hvert av kontorene har omsatt eller omsatt for hundrevis av millioner kroner. Håndteringen skjer i stor grad med kontanter. Nylig vedtok Finanstilsynet, en av nettverksmyndighetene i innsatsen mot organisert kriminalitet, at et slikt kontor må legges ned på grunn av omfattende og alvorlige mangler i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering.
Flere andre lignende tilsynssaker pågår, samt forundersøkelser av alvorlige saker om hvitvasking av næringsmidler.
– Vi kan se at organisert kriminalitet omsetter for enorme pengesummer. Betalingsformidlere brukes til å hvitvaske penger og gjøre det mulig for en stor del av utbyttet av kriminalitet å forlate Sverige. Det betyr at det blir vanskeligere for politimyndighetene å etterforske forbrytelsene og å få tilbake utbyttet av kriminalitet, sier Monica Rodrigo, generaldirektør ved den svenske Ekobrottsmyndigheten.
I går kom den svenske regjeringen med et lovforslag som blant annet krever registrering for de som ønsker å drive vekslingskontor. Etter forslaget kan det vedtas straffegebyr for de som gjør dette uten å være registrert eller som ikke gir opplysninger i forbindelse med kontroller. Lovendringene foreslås å tre i kraft 1. januar 2024.
Felles innsats fra myndigheter mot organisert kriminalitet
Siden 2009 har tolv svenske myndigheter samarbeidet i den felles innsatsen mot organisert kriminalitet. I tillegg er det samarbeid med en rekke nettmyndigheter. Hvert annet år presenteres et felles situasjonsbilde av myndighetene. Målet er å gi anbefalinger til strategiske tiltak for å redusere samfunnets sårbarheter og styrke evnen til å møte trusselen fra organisert kriminalitet.
Myndighetene er representert i regionale etterretningssentre og i et nasjonalt etterretningssenter. Etterretningsarbeidet er rettet mot såkalte strategiske personer, utsatte områder og mot aktør- eller fenomenbasert organisert kriminalitet av alvorlig eller omfattende karakter.
Myndighetene er: Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.
I tillegg til dette deltar også følgende nettverksmyndigheter:
Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Lantmäteriet, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län (som koordinator for alle länsstyrelser i Sverige).
Nyheter fra politiet, Sverige
Foto: epSos.de, CC BY 2.0