Kvinner som kjører Vasaloppet og har en aktiv livsstil har litt lavere risiko for enkelte sykdommer og komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel. Jo raskere skiløperen er, jo lavere er risikoen for blant annet svangerskapsdiabetes, psykiatrisk sykelighet og forløsning med keisersnitt. Det viser en ny studie fra Uppsala universitet, som er publisert i tidsskriftet British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG).
– Det er velkjent at trening er bra for helsa fra mange perspektiver, men når det kommer til hvordan det påvirker svangerskap og fødsel, trengs det mer kunnskap. Tidligere studier på området har vanligvis vært små, men nå har vi studert helsedata fra mer enn 200 000 mennesker, sier Cathrine Axfors, forsker i epidemiologi og metavitenskap ved Uppsala Universitet og ved Stanford University i USA.
Hensikten med studien var å se om kvinner som trener mye og har et høyt kondisjonsnivå har en annen risiko for svangerskaps- og fødselskomplikasjoner enn andre kvinner. I studien ble helsedata fra 15 377 kvinner som på et tidspunkt før svangerskapet løp et løp under Vasaloppets vinteruke studert. I sammenligningsgruppen var det 194.384 kvinner som aldri hadde kjørt Vasaloppet. Forskerne undersøkte også om kvinnenes konkurranseprestasjon, det vil si hvor fort de syklet, var knyttet til risikoen for komplikasjoner. Studien brukte data fra helsejournaler for å spore resultatene, og studieprotokollen ble delt offentlig før forskerne fikk tilgang til dataene.
Studien viser at skiløpere sammenlignet med ikke-skiløpere hadde lavere risiko for svangerskapsdiabetes, alvorlig vektøkning under svangerskapet, psykiatrisk sykelighet og keisersnitt. Det samme gjaldt raske skiløpere sammenlignet med langsommere. Skiløperne og spesielt de raske skiløperne hadde derimot økt risiko for utilstrekkelig vektøkning under svangerskapet.
Når det gjelder de fødte barna, var barn av ikke-skiløpere oftere store for alderen, dermed lå de høyere på vekstkurven, og dette var delvis uavhengig av mors vekt. Forskerne fant ingen sammenheng mellom mors trening og høy prestasjon og risiko for komplikasjoner hos barna.
Tidligere intervjustudier har vist at personer som kjører Vasaloppet har høyere kondisjon enn befolkningen for øvrig.
– Så vi tenker at det ikke er selve skirennet, men en aktiv livsstil, som kan spille en rolle i sammenhengene vi så. Vår studie svarer ikke på spørsmålet om det var treningen som bidro til den reduserte helserisikoen, vi peker kun på en sammenheng. For å virkelig finne ut av det ville det kreves en større randomisert studie, hvor deltakerne blir randomisert til en treningsintervensjon eller til livet som vanlig. Av praktiske årsaker kan det være vanskelig å gjennomføre, men det vil være nødvendig å finne ut om trening før et svangerskap forebygger komplikasjoner under svangerskapet, sier Cathrine Axfors.
Axfors, C, et al; Pre-pregnancy participation and performance in world’s largest cross-country ski race as a proxy for physical exercise and fitness, and perinatal outcomes: Prospective registry-based cohort study. BJOG. 2023; 00: 1– 11. https://doi.org/10.1111/1471-0528.17414
Kilde: Uppsala Universitet, Sverige
Bilde: Vasaløpsstart. Foto: Elin Påhlsson.