Press "Enter" to skip to content

Mange flere mennesker er smittet av TBE-viruset enn det som tidligere var kjent

Antallet flåttbårne TBE-virusinfeksjoner som ikke blir oppdaget av helsevesenet er mye høyere enn tidligere antatt. Det viser en ny studie ved Uppsala universitet og Akademiska sykehuset i Uppsala hvor svenske blodgivere ble undersøkt. Resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Eurosurveillance, som er knyttet til EUs smittevernmyndighet.

– Vi ble veldig overrasket over at en så høy andel blodgivere viste spor etter tidligere TBE-virusinfeksjon. Dette er langt, langt mer enn man kunne forvente basert på antall rapporterte tilfeller, sier Bo Albinsson, doktorgradsstudent ved Uppsala universitet og en av studiens førsteforfattere.

Flått-encefalitt (TBE) er en svært alvorlig sykdom som øker i store deler av Europa. I følge Folkehelsemyndighetens statistikk var det rapportert 597 tilfeller av sykdommen i Sverige til og med november 2023, som er det høyeste antallet så langt registrert på ett enkelt år.

Siden 2004 er sykdommen meldepliktig etter smittevernloven, og alle tilfeller skal derfor meldes til regionens smittevernlege og til Folkehelsetilsynet. Men personer som kun har hatt milde symptomer eller ingen symptomer i det hele tatt, oppdages ikke av helsevesenet og havner derfor ikke i statistikken. Hvor stor prosentandel som er smittet sammenlignet med antall rapporterte tilfeller har så langt vært ukjent.

Tradisjonelle metoder for å teste om noen har blitt smittet med viruset tidligere er ikke helt pålitelige fordi selv personer som er vaksinert mot TBE kan få positive resultater på slike tester. Nøyaktig antall personer som er vaksinert er heller ikke kjent fordi Sverige mangler et nasjonalt vaksinasjonsregister for TBE.

I den nye studien undersøkte forskerne i et svensk samarbeidsprosjekt blodprøver fra 2700 anonyme blodgivere fra ni regioner i Sverige. Metoden de brukte heter TBE-SMIA (suspension multiplex immunoassay) og er utviklet ved Zoonosis Science Center (ZSC) ved Uppsala universitet i samarbeid med klinisk mikrobiologi ved Universitetssykehuset. Med den er det for første gang mulig å effektivt skille antistoffresponsen etter TBE-virusinfeksjon fra den etter TBE-vaksinasjon. Forskerne har dermed klart å kartlegge hvor mange som har hatt infeksjonen. De var også i stand til å anslå hvor stor prosentandel av befolkningen i hver region som er vaksinert.

Resultatene viste at andelen blodgivere som tidligere hadde en TBE-virusinfeksjon varierte fra 1 prosent til 7 prosent mellom de ulike regionene. Basert på regionenes befolkningsstørrelser anslo forskerne at totalen tilsvarer over 160 000 personer i aldersgruppen 15 – 65 år, noe som er betydelig flere enn tidligere anslag kom frem til.

Forskerne så også at andelen blodgivere som var vaksinert mot TBE varierte mellom 8,7 – 57 % i de ulike regionene. Til sammen tilsvarer dette over 1,6 millioner svensker (i aldersgruppen 15 – 65 år) i de undersøkte regionene.

– Det er bemerkelsesverdig at antallet bekreftede TBE-tilfeller øker til tross for en relativt god vaksinasjonsdekning. Det er derfor behov for ytterligere forskning på dette, for eksempel gjennom en nøye kartlegging av spredningen av viruset i ulike flåttpopulasjoner. Resultatene våre gir en viktig bakgrunn for fremtidige vaksinasjonsstrategier og vi anser det som svært verdifullt å vurdere etableringen av et nasjonalt vaksinasjonsregister for TBE, sier Tove Hoffman, forsker ved Uppsala universitet og studiens andre førsteforfatter.

Studien er finansiert av EU (Horizon 2020) og SciLifeLab (Pandemic Laboratory Preparedness).

Studien: Bo Albinsson, Tove Hoffman, Bengt Rönnberg et al. (2023), Seroprevalence of tick-borne encephalitis virus and vaccine coverage of tick-borne encephalitis, Sweden, 2018 to 2019, Eurosurveillance. DOI: 10.2807/1560-7917.ES.2024.29.2.2300221

Kilde: Uppsala universitet

Foto: Richard Bartz, Munich Makro Freak, CC BY-SA 2.5