Mattilsynet har nylig publisert en vitenskapelig oversikt over kunnskap om allergi og kryssallergi mot grønnsaker. Det viser blant annet at det er viktig å skille mellom forskjellige typer allergier.
For eksempel får de som reagerer på hasselnøtter som et resultat av bjørkepollenallergi, såkalt kryssallergi, nesten alltid milde symptomer og de kan ofte spise hasselnøtter hvis de er kokte. De som er allergiske mot selve hasselnøttene, ekte hasselnøttallergi, kan reagere med svært alvorlige symptomer.
– Det er viktig å skille de to typene allergier for ikke å bekymre seg og begrense livet unødvendig for mennesker som ofte får veldig milde symptomer, sier Ylva Sjögren Bolin, rådgiver i Mattilsynet.
Merking er viktig
Kunnskapsoversikten viser også at det er stor variasjon mellom forskjellige individer når det gjelder mengden som forårsaker reaksjon. De som er mest følsomme kan bli syke av bare noen få milligram mat mens andre bare reagerer når de har spist ganske store mengder. Ettersom allergi kan føre til alvorlige og livstruende symptomer, må merkingen av maten være korrekt, tydelig og følge reglene i lovgivningen.
– En mat som inneholder en allergifremkallende ingrediens uten at den er angitt på etiketten, kan utgjøre en stor risiko. Merking er en viktig sak for både matbedrifter og matkontroll, sier Ylva Sjögren Bolin
Kunnskapsoversikten indikerer også at luftbårne allergiske reaksjoner på mat er veldig uvanlige. Allergiske reaksjoner på mat skyldes nesten alltid at personen spiser noe, ikke at allergenet inhaleres.
Kilde: Svenske Livsmedelsverket