Bergingen av et krigsskip fra 1600-tallet fengslet hele världen folket da de dro. Selv i dag vet mange sikkert hvor de var 24. april 1961, dagen da Vaasa endelig kom ut av dypet etter en 333 år lang tornesøvn.
I år er det 60 år siden skipet Vaasa ble berget. 24. april 1961 klokka 9.03 steg de første delene av skipet over vannflaten. Først toppen av en ramme. Rett etterpå en av de første skulpturene. Etter 333 år (eller hvis vi skal være forsiktige: 332 år og 8 måneder) i bunnen av Stockholms strøm, kom Vaasa opp i dagens lys igjen og en ny reise begynte.
– Vi er glade for at vi kan rette oppmerksomheten mot arrangementet digitalt, noe som også betyr at du kan ta del i innholdet uansett hvor du er, nå som vi dessverre ikke kan feire på plassering i museet av pandemiske årsaker, sier Jenny Lind, direktør for Vasamuseet. Hun fortsetter:
– Redningen er en enormt viktig del av historien om Vaasa og Vaasas historie. Hvis Vaasa hadde blitt funnet i dag, ville hun sannsynligvis ha blitt liggende på innsjøbunnen. Det er takket være folk som Anders Franzén, Vaasas oppdager, dykkeren Per Edvin Fälting og Edward Clason, sjef og deretter sjef for Stockholms verft, at vi har skipet på Vasamuseet i dag.
Lørdag 24. april er det selve jubileet da Vaasa brøt vannoverflaten etter århundrer i bunnen. På grunn av pandemien følger Vasamuseet nøye med denne spesielle begivenheten helt digitalt, med elementer som kan sees og høres flere forskjellige steder og plattformer:
En nyprodusert kortfilm i museets serie «Ekspertene forteller» med Fred Hocker, forskningsleder ved Vasamuseet, som forteller om hvordan redningen skjedde. I en annen nylaget film om bergingen, produsert for barn, får seerne følge Vasamuseets lærer Karin Schaefer under skipet – hvor Vasadykkerne var da de lagde tunnelene under skipet slik at det kunne bli berget. Filmene vises på museets nettside vasamuseet.se og på museets Facebook-side.
En ny episode av Vasamuseets podcast handler om berging. Eva Wiebe, guide på Vasa Museum, som spesialiserer seg på Vasa berging, veileder lytterne gjennom det kompliserte arbeidet. I tillegg forteller Vasadykaren Åke Lindquist om hvordan det var å jobbe i vannet under selve skipet og hvordan det var å ha dykkelederen Per Edvin Fälting som sjef. Jarl Ellsén, daværende sjef for marinens pressedetaljer, blir også hørt om hvordan det var å håndtere kontakt med presse og media – han var ansvarlig for informasjonsarbeidet om Vaasa-prosjektet og våren 1961 håndterte han også pressen arbeid for prinsesse Birgittas bryllup. Det er verdt å nevne at Jarl Ellsén fyller 101 år i år og får sin podcastdebut i Vasamuseets podcast. Podcasten er tilgjengelig på Vasamuseets nettside vasamuseet.se og hvor podcaster er tilgjengelige.
I Vasamuseets kanaler på Facebook og Instagram blir bergingstemaet lagt merke til fra tid til annen gjennom året, og det legges vekt på april med crescendo i løpet av inneværende uke og kulminasjonen 24. april, den faktiske bergingsdagen. Under hashtaggen # Vasabärgningen60år samles alle bergingsposter.
En film er produsert spesielt for Culture Night Stockholm 2021, som faller på samme dato som bergingsjubileet. Filmen byr på to arrangementer i Sverige i 1961, som til tross for en litt vanskelig start i dag er to verdsatte klassikere: Vaasas berging og Melodifestival-bidraget «April April».
Filmen har premiere på Vasamuseets Facebook lørdag 24. april klokka 18.00 og vises på Kulturnatt Stockholms spillkanal fra 24. april 18.00 til 1. mai.
Lærerne til Vaasa Museum tar også hensyn til 60-årsjubileet ved å tilby et digitalt skoleprogram med temaet Salvage of Vaasa.
Nysgjerrig på hvordan redningen skjedde?
Les mer på Vasamuseets nettside hvor det til ære for jubileet er laget en samleside om både arrangementet den gang og oppmerksomheten i år: www.vasamuseet.se/vasas-historia/bargningen
Kilde: Vasa Museum
Foto: Peulle