Nå oppfordrer forskerne diabetikere og andre risikogrupper til å holde seg unna søtningsmidlet.
– Risikoen er ikke liten, sier studiens hovedforfatter Stanley Hazen.
Søtningsmidlet erytritol, som selges under navnet Sukrin eller Sötin i Sverige og har E-nummeret 968, er mistenkt for å gi økt risiko for blodpropp – og dermed hjerneslag og hjerteinfarkt. Dette er ifølge en ny studie publisert mandag i det medisinske tidsskriftet Nature Medicine.
– Hvis nivået av erytritol i blodet ditt var i de øvre 25 prosentene sammenlignet med de laveste 25 prosentene, var risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag omtrent doblet, sier studiens hovedforfatter Stanley Hazen, ifølge CNN.
For personer med allerede kjente risikofaktorer for hjerneslag og hjerteinfarkt – som de med diabetes – ble risikoen ytterligere doblet. Erythritol er mye brukt i lavkaloriprodukter – og produkter rettet mot diabetikere. Det brukes også noen ganger i naturlige søtningsmidler som stevia, da det får produktet til å ligne vanlig sukker i utseende og tekstur.
– Dette vekker absolutt noen bekymringer, sier Andrew Freeman, en kardiolog ved National Jewish Health Hospital i Denver.
– Det ser ut til at det er fare for blodpropp ved bruk av erytritol. Det trengs selvsagt mer forskning, men av føre var-grunner kan det være fornuftig å begrense inntaket av erytritol inntil videre.
Oppdaget ved et uhell
Calorie Control Council, en bransjeforening for søtningsprodusenter, er kritisk og sier til CNN at studiens funn går «i motsetning til tiår med vitenskapelige studier som viser at kalorireduserende søtningsmidler som erythritol er trygge» og at resultatene «ikke bør ekstrapoleres til befolkningen generelt, fordi deltakerne allerede hadde økt risiko for hjerte- og karsykdommer».
Hazen forteller at funnet kom ved en ren tilfeldighet. Forskerne så på blodprøver tatt fra personer med risiko for hjertesykdom mellom 2004 og 2011 og oppdaget at erytritol så ut til å spille en stor rolle. Funnet ble fulgt opp av flere blodprøver fra både USA og Europa. I alle runder med prøver kunne forskerne se at det var sammenhenger mellom høyere nivåer av erytritol og større risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og død innen tre år.
«For personer med risiko for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt, for eksempel personer med eksisterende hjertesykdom eller med diabetes, tror jeg vi har nok data her til å oppfordre til å holde seg borte fra erytritol til mer forskning er gjort,» sier Haze.
Kilde: Hälsoliv/Jens Möller/Diabetes Wellness Sverige