Press "Enter" to skip to content

Menns sårbarhet er en utfordring for redningstjenesten

Menn er overrepresentert når det gjelder ulykker som dødelig brann og drukning. Men samfunnets normer gjør det vanskelig å jobbe forebyggende og skape forståelse for problemet. En ny kjønnsvitenskapelig artikkel beskriver hvordan redningstjenesten står overfor dilemmaet med å skape forebyggende tiltak rettet mot en gruppe som i følge samfunnets normer ikke ønsker å se seg selv som sårbare eller trenger hjelp.

– Artikkelen handler om hvor vanskelig det er å jobbe med spørsmål rundt menns overrepresentasjon i ulike former for sosiale problemer og vold. Det er et tema som mange andre forskere har fremhevet og studert på forskjellige måter før, men i denne artikkelen ønsket jeg å fokusere på menns redundans i ulykker, og hvordan vi kan forstå kjønnsaspektet her, sier Mathias Ericson, forsker i kjønnsstudier. ved universitetet i Göteborg.

Mathias Ericson har jobbet med spørsmål om maskulinitetsnormer og risikoer og er interessert i hvordan vi kan utvikle perspektiver på maskulinitet som ikke forenkler problemene.

– Det er for lett for oss å rase og klandre menn som dumdristige, som heller bare forsterker rådende normer. Det er også et problem at vi skiller mellom vellykkede og mislykkede menn, uten å sikre at ulike maktstrukturer samhandler og bidrar til at det alltid er visse menn som «svikter» i henhold til samfunnets normer. Vi skjønner da ikke at problemene i utgangspunktet handler om normer for usårbarhet og uavhengighet.

I artikkelen bruker han redningstjenesten som et eksempel. Gjennom observasjoner og intervjuer undersøker han hvordan Redningstjenesten blir konfrontert med denne typen spørsmål og dilemmaer når de forbereder forebyggende tiltak og skaper en problemforståelse.

– I arbeidet hadde de problemer med å ta opp spørsmål om menns sårbarhet. Det ble sett på som noe «alle bare vet». Poenget mitt er at det er behov for et kjønnsperspektiv for å forklare hvorfor det er så vanskelig å snakke om maskulinitet.

– De står overfor et vanskelig problem som vi som forskere ikke har noen enkle svar på. Som kjønnsforskere er det et problem i hvordan vi kan forstå og forklare denne typen sosiale orden uten å samtidig styrke dem – eller bare bekrefte at dette med menns sårbarhet er noe som «alle bare vet» og «er som det er «, sier Mathias Ericson.

Kilde: Universitetet i Göteborg

Photo: Rehab Center Vita (Wikimedia commons)