Press "Enter" to skip to content

Ny undersøkelse: over halvparten mistenker at en mannlig venn føler seg dårlig psykisk

Ny undersøkelse: over halvparten mistenker at en mannlig venn føler seg dårlig psykisk. Psykiske sykdom blant menn har økt med fire prosent mellom årene 2006 og 2018, og den største andelen av dem er unge menn. Å våge å snakke om hvordan vi har det og støtte hverandre kan utgjøre en stor forskjell for en som har det dårlig. Til tross for dette mistenker én av to at en mannlig venn føler seg dårlig psykisk og samtidig vet ikke mer enn én av fire hvordan, eller er i stand til å gjøre noe for å hjelpe denne vennen. Det viser en ny studie fra Jameson, som nå lanserer The Mindful Initiative, som har som mål å øke bevisstheten og forbedre det mentale velværet til unge menn sammen med Movember.

Koronarestriksjonene har lettet og Sverige har igjen åpnet for sosialt samvær og større folkemengder. En tid med pandemi og isolasjon har resultert i angst for mange, spesielt de som allerede lider av psykiske lidelser. Men allerede før pandemien så vi en økning i nedsatt psykisk velvære, og ifølge en studie* fra Folkehelsemyndigheten i Sverige har psykiske lidelser økt med rundt fire prosent blant unge menn de siste 15 årene. Ifølge studien oppga 17 prosent av befolkningen (16–84 år) i 2018 at de hadde redusert psykisk velvære, hvorav 36 prosent var unge menn.

Ved psykiske lidelser er det livsviktig at det er venner eller andre nære slektninger som offeret kan snakke med og få støtte. Til tross for dette oppgir 15 prosent av alle unge menn (25-35 år) at de ikke har noen å snakke med når de er uvel. Det viser en ny undersøkelse som Norstat har utført på oppdrag fra Jameson. Mer enn én av to (54 prosent) respondenter mistenker at en mannlig venn , mens mer enn en fjerdedel (27 prosent) oppgir at de ikke vet hvordan, eller er i stand til å hjelpe denne vennen til å føle seg bedre. Undersøkelsen ble utført som en del av Jamesons engasjement i Movember, den ledende mannlige helseorganisasjonen.

– For å gjøre alles oppmerksomhet på hvor viktig det er å snakke med hverandre når vi har det dårlig og at vi kan gjøre en positiv forskjell med små midler, lanserer vi nå, sammen med Movember, The Mindful Initiative. Å ta vare på hverandre og ta hensyn til psykiske lidelser er en viktig del av hvordan vi kan hjelpe hverandre til å føle seg bedre sammen i dagens samfunn, sier Johanna Elshult, Senior Brand Manager Dark Spirits i Pernod Ricard.

Barer og svenske bartendere bidrar til å fremme mental helse

For tredje år på rad støtter Jameson veldedighetsorganisasjonen Movember, som de er offisiell partner til. Som en del av denne satsingen lanserer Jameson nå undersøkelsen The Mindful Initiative for å få flere svensker til å tørre å snakke om psykiske lidelser blant unge menn. For å skape oppmerksomhet og spre kunnskap om saken, har drikkevaremerket også aktivert sitt nettverk og produsert en veldedighetskalender, Jameson Movember Calendar.Sammen med 12 av Sveriges mest fremtredende bartendere har de også produsert 12 Movember-drinker, som vil være tilgjengelig i November måned på populære barer rundt om i Sverige. Drinkene reflekterer en person som bartenderen føler seg god å henge med – en hyllest til ulike personligheter som sprer glede til andre.

Kalenderen og drinkene vil bli solgt i de dedikerte barene og har som mål å oppmuntre til dialog om disse viktige temaene. Kalenderen betales enkelt via QR-kode og pengene går uavkortet til Movember. I tillegg til pengene som samles inn gjennom salget av kalenderen, donerer Jameson som selskap 150 000 SEK til Movember.

Kunnskap om hva vi kan gjøre når en venn er uvel, redder liv
Mer enn halvparten av respondentene i undersøkelsen mistenker at en venn føler seg dårlig psykisk. Dessverre, samtidig oppgir mer enn én av fire (27 prosent) av alle respondentene at de ikke vet hvordan eller ikke kan hjelpe denne vennen.

– Det er viktig at vi åpner opp for samtaler og tør å spørre vennene våre hvordan de egentlig har det, heller for ofte enn for sjelden, fordi de som har det dårlig av og til kan ha vanskeligheter med å åpne opp om sin psykiske helse. Jameson ønsker å være en del av en positiv endring knyttet til dette ved å gi kunnskap og verktøy for å forbedre mentalt velvære. Vi tror på styrken i fellesskapet og følelsen av tilhørighet – sammen står vi sterkere, sier Johanna Elshult.

Hvordan støtte en venn som føler seg dårlig**

  • Våg å spørre hvordan personen har det. Velg gjerne tid og sted der du kan snakke uforstyrret. Noen ganger kan det være lettere å snakke hvis man gjør noe i mellomtiden, for eksempel går en tur.
  • Lytt åpent og uten å dømme. Vis at du lytter ved å nikke, nynne eller få øyekontakt. Still oppfølgingsspørsmål. Unngå umiddelbart å gi råd eller dele dine egne erfaringer.
  • Kommuniser håp. Fortell at dere kommer gjennom dette sammen og at de fleste som føler seg psykisk syke blir bedre. Du kan også tilby å produsere informasjon som kan være nyttig for personen.
  • Hvis personen føler seg veldig uvel, oppmuntre vedkommende til å søke profesjonell hjelp. Ikke ta på deg rollen som personens terapeut. Du kan tilby å hjelpe til med å bestille time eller følge med på besøkene.
  • Det er vanlig at folk som føler seg uvel blir sittende fast i de samme tingene eller bekymrer seg for mye. Da kan vedkommende trenge hjelp til å endre fokus slik at de kan tenke på noe annet en stund.
  • Respekter hvis personen ikke vil snakke. Si at du er der hvis det endrer seg.
  • Vær tålmodig. Vis at du er der hvis han vil snakke eller gjøre noe. Ta kontakt og hold kontakten, selv om personen ikke er like sosial som vanlig.
  • Du kan hjelpe ved å være ærlig med deg selv hvordan du har det eller fortelle når du går gjennom en tøff periode. Det bidrar til et åpent klima der flere tør å åpne seg.
  • Litt over seks av ti foretrekker å slappe av / henge med vennene sine for å ha det bra (65 prosent).
  • Nesten åtte av ti (77 prosent) oppgir at de vil møte nye venner. 36 prosent oppgir at de vil møte nye venner, men ikke har tid eller vet hvordan.
  • Mer enn sju av ti vil gjerne snakke med en venn om vanskeligere saker hjemme (76 prosent).

Om undersøkelsen The Mindful Initiative
Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av Jameson i perioden 27. september – 6. oktober 2021. Norstat gjennomførte totalt 1 031 intervjuer, som ga en deltakelsesgrad på 25,3 %. Målgruppen var unge menn 25-35 år. Undersøkelsen er utført via nettintervjuer i Norstats tilfeldig rekrutterte Sverigepanel, som gir representative resultater.

Källa, ** Kilde: Fokus på psykisk helse, Folkehelsemyndigheten / Pernod Ricard Sweden AB

Foto: Rigos101