Dagens kjøretøy blir stadig mer avanserte og er utstyrt med flere tekniske systemer som øker sikkerheten og reduserer risikoen for ulykker i trafikken, likevel velger mange svenske sjåfører å skru av viktige sikkerhetsfunksjoner i bilen. Studier har for eksempel vist at filskiftevarsler kan halvere antallet singel- og møteulykker der føreren ufrivillig krysser enten sidelinjen eller midtlinjen.
Folksam har i en ny studie undersøkt kjøreopplevelsen til de seks vanligste førerstøttesystemene blant svenske bilførere. Etter hvert som systemene blir mer avanserte, kreves det mer interaksjon med sjåføren, noe som mange, men ikke alle setter pris på. Resultatene viser at adaptiv cruisekontroll og blindsonevarsler bidrar mest til en positiv kjøreopplevelse, mens kjørefeltsystemer som kontrollerer eller advarer er mindre populære. Undersøkelsen viser også at erfaringen er forskjellig mellom ulike bilmerker og systemer, og at kunnskapen om disse er mangelfull.
– For å få sjåførene til å ikke aktivt skru av systemene, må kjøreopplevelsen som systemene bidrar til bli bedre. Her spiller bilprodusenter, veiledere og de som utvikler førerstøttesystemer en viktig rolle for å oppnå sitt fulle sikkerhetspotensial. For å ta neste steg i å redusere og dempe trafikkulykker, er denne teknologien den rette veien videre, sier Maria Klingegård, Trafikkforsker i Folksam.
Resultater fra undersøkelsen
– Et overveldende flertall (72 prosent) av alle sjåfører oppgir at de aktivt har slått av førerstøttesystemer på et tidspunkt eller oftere fordi de bidrar negativt til kjøreopplevelsen.
– Nesten halvparten (48 prosent) oppgir at de slår av filskiftevarsling som varsler når bilen kommer for nær en fillinje fordi det bidrar negativt til kjøreopplevelsen
– I underkant av fire av ti (37 prosent) oppgir at de har valgt å skru av adaptiv cruisekontroll, som bidrar til å holde riktig hastighet og avstand noen ganger eller oftere.
-Litt over to av fem (42 prosent) slår av filbehandlingssystemer med aktiv kontroll noen ganger eller oftere. 27 prosent har slått det av fordi de ikke vil være midt i filen.
– Opptil halvparten oppgir at de måtte skru av førerstøttesystemer på grunn av for eksempel dårlig vær eller en kompleks trafikksituasjon.
– Omtrent én av fire sier at de ikke bruker filskiftevarsler eller systemer som styrer bilen selv om de har tilgang til den, likevel ønsker et flertall av de spurte systemene i sin neste bil hvis de kan velge.
– Vi i Folksam har tidligere vist at halvparten av dødsulykkene med fotgjengere og syklister skjer i slike vær- og lysforhold hvor bilens sensorer har vanskeligheter med å oppdage ubeskyttede trafikanter. Derfor skal man ikke ha overtro på systemene, det er alltid sjåføren som har ansvaret, avslutter Maria Klingegård.
Kilde: Folksam, Sverige
Foto: epSos.de