Press "Enter" to skip to content

Sebrafisk og AI kan erstatte visse museeksperimenter i kreftforskning

Forskere ved Uppsala universitet har ved hjelp av AI kunnet utvikle en ny metode for å studere hjernekreft. Metoden er basert på at tumorceller fra pasienter blir transplantert til fiskeyngel som deretter observeres med AI. Metoden, beskrevet i det vitenskapelige tidsskriftet Neuro-Oncology, kan delvis erstatte nåværende musemodeller for å studere tumorvekst og behandling.

En av de store utfordringene innen kreftforskning er å kunne studere tumorvekst og behandling på en måte som er relevant. Kreftforskere er ofte avhengige av pattedyrforsøk for å gjøre dette. En vanlig type eksperiment er basert på å transplantere tumorceller til mus og deretter kartlegge forskjeller i tumorvekst og respons på behandling. Fordi museeksperimenter er vanskelige og tidkrevende og involverer pattedyr, er det viktig å finne alternativer.

-Vi har utviklet en modell innen sebrafiskyngel som et alternativ til studier på mus. Celler transplanteres inn i sebrafisk og overvåkes i opptil fire dager og filmes samtidig med et automatisk mikroskop. Deretter undersøker en AI filmen. Det er en kraftig måte å måle tumorvekst og forstå effekten av ulike legemidler, sier Emil Rosén, doktorgradsstudent ved Institutt for immunologi, genetikk og patologi og en av studiens hovedforfattere.

Forskerne brukte kreftceller fra elleve pasienter med hjernesvulsten glioblastom for å evaluere metoden. De bemerket at celler fra forskjellige pasienter hadde ulik overlevelse, vekstmønster og medikamentrespons etter transplantasjon i fiskeyngel.

– Ikke alle kreftceller kan vokse i musemodeller. Vi kan se at cellene som ikke vokste i sebrafisk heller ikke vokste i mus. Hvis metoden kan brukes til å forutsi hvordan celler vil fungere i mus, kan vi redusere antallet mus som brukes i andre studier. Vi har også med suksess vist at metoden kan brukes til å forstå spredningen av kreft og til å teste medikamenter, noe som gjør den til et lovende alternativ til visse museforsøk, sier Sven Nelander, professor i integrativ kreftforskning, som har ledet studien.

Kilde: Uppsala universitet

Foto: Brian Gratwicke, CC BY 2.0 (Zebra Dart Fish)