Godkjenningen for tilsetningsstoffet og fargestoffet titandioksid (E 171) i mat fjernes nå av EU. Årsaken er at titandioksid ikke lenger anses som trygt å bruke som tilsetningsstoff i mat.
Titandioksid (E 171) er et hvitt fargestoff som er godkjent som tilsetningsstoff. European Food Safety Authority, EFSA, gjorde en ny vurdering i 2021 som slo fast at titandioksid ikke er trygt å bruke som tilsetningsstoff.
Som følge av den nye vurderingen har EU besluttet å fjerne godkjenningen for tilsetningsstoffet. Det betyr at det i ettertid ikke er tillatt å bruke titandioksid i produksjon av mat i EU. Matvarer som inneholder titandioksid skal heller ikke importeres til og selges i EU.
– Maten skal være trygg å spise og det er bra at EU nå følger opp den nye vurderingen av titandioksid og trekker tilbake godkjenningen, sier Sofia Ardell, leder for avdeling for EU-koordinering og eksport i Mattilsynet.
Bedrifter kan fortsette å produsere og bringe på markedet matvarer som inneholder titandioksid i en overgangsperiode på 6 måneder, frem til 7. august 2022. Etter denne datoen kan de forbli på markedet til datoen for minimumsholdbarhet eller utløpsdato.
Kilde: Livsmedelsverket, Sverige
Foto: Marco Almbauer