Press "Enter" to skip to content

Klar sammenheng mellom tilsatt sukker og dårlig helse

Tilsatt sukker og sukkerholdige drikker øker risikoen for blant annet overvekt, diabetes type 2 og karies. Jo mer tilsatt sukker, jo større er risikoen. Dette er den endelige vurderingen i en vitenskapelig gjennomgang fra European Food Safety Authority EFSA.

EFSA har gjennomført en systematisk gjennomgang av over 30 000 publikasjoner som har undersøkt effektene av sukker på helsen. Etter å ha tatt stilling til merknadene har EFSA nå etablert sin vurdering.

– EFSAs gjennomgang viser at det, akkurat som vi har sett tidligere, er en klar sammenheng mellom tilsatt sukker og blant annet overvekt, diabetes type 2, høyt blodfett og høyt blodtrykk. De mest vitenskapelig sikre forbindelsene ser man for brus, sier Anna Karin Lindroos, ernæringsfysiolog i Mattilsynet.

Det er viktig å begrense forbruket av sukker

Gjennomgangen ble gjort på forespørsel fra Sverige og de andre nordiske landene. Et av ønskene var at EFSA skulle utvikle en øvre grense for hvor mye tilsatt sukker du kan spise før det blir usunt.

EFSAs konklusjon er at risikoen for helseskadelige effekter øker lineært, det vil si at jo mer tilsatt sukker du spiser, jo mer øker risikoen for dårlig helse. På denne bakgrunn vurderer EFSA at det ikke er mulig å sette en øvre grense for hvor mye tilsatt sukker som kan spises uten risiko for negative helseeffekter, uten at forbruket bør være så lavt som mulig.

– Det er en solid vitenskapelig gjennomgang som EFSA har gjort og som vi vil bruke når vi oppdaterer rådene våre. Men også et viktig grunnlag for annen innsats som gjøres for å redusere sukkerforbruket i Sverige, sier Anna Karin Lindroos.

Grunnlag for nye nordiske ernæringsanbefalinger
EFSAs gjennomgang inngår som ett av flere dokumenter i revisjonen av de nordiske næringsanbefalingene som nå pågår. Mattilsynet deltar der sammen med forskere og myndigheter i de andre nordiske landene.

Kilde: Livsmedelsverket, Sverige

Foto: Acabashi, CC BY-SA 4.0