Press "Enter" to skip to content

Mobilapp lindrer posttraumatisk stress

Støtte fra en mobilapp kan lindre posttraumatisk stress og depresjon. En ny vitenskapelig studie fra Uppsala universitets kunnskapssenter for katastrofepsykiatri, gjort på 179 pasienter, viser at en spesiell PTSD-app, PTSD Coach, hjelper voksne med psykiske lidelser etter traumatiske hendelser.

Noen mennesker som har vært gjennom traumatiske hendelser utvikler posttraumatisk stress. Dette er vonde minner, en sterk spenning som eksisterer hele tiden, og vedvarende sterke negative tanker og følelser som ikke forsvinner selv ettersom månedene går. Symptomene kan være så alvorlige at personen oppfyller kriteriene for diagnosen posttraumatisk stresslidelse, PTSD. Hvis problemene ikke forsvinner, kan fremtiden føles håpløs.

Så langt har det ikke vært mye vitenskapelig forskning på apper som sies å lindre psykiske lidelser. Forskere ved Uppsala universitets kunnskapssenter for katastrofepsykiatri har i en ny studie undersøkt om tilgang til appen PTSD Coach kan hjelpe mennesker som har overlevd traumatiske hendelser. Appen har tidligere dukket opp i noen få studier i USA og i Sverige er det gjort en pilotstudie.

Studien involverte 179 voksne med posttraumatisk stresslidelse etter en traumatisk hendelse de siste to årene. Halvparten fikk tilgang til appen i tre måneder, mens den andre halvparten måtte vente. Deltakerne var ikke aktive i noen form for psykologisk behandling. Hvis de gikk på medisiner, fikk de ikke endre eller justere dosene i løpet av perioden.

Etter tre måneder hadde personene som hadde tilgang til appen mildere symptomer på posttraumatisk stress og depresjon, sammenlignet med kontrollgruppen.

– Vi håper at innholdet i denne appen, som blant annet gir kunnskap om ens reaksjoner og inneholder enkle øvelser for å lindre stress, kan hjelpe personer som opplever posttraumatisk stress til å ta steg mot å føle seg bedre. Disse personene kan føle at det er for vanskelig å i det hele tatt prøve å søke hjelp, spesielt hvis omsorgen er langt unna, hvis du ikke vet hvor den er eller hva som kan hjelpe. Appen kan også spille en rolle etter hendelser som store ulykker eller katastrofer, sier studiens førsteforfatter Ida Hensler.

Det var nesten utelukkende kvinner som deltok i studien, og flere studier må til for å sikre hvor mye og for hvem appen kan være nyttig.

– Vi ser ikke på appen som en erstatning for god omsorg, som psykologisk behandling, og det trengs mer kunnskap, men denne studien er utgangspunktet for å forstå mulighetene med selvhjelpsapper som et supplement til den vanlige omsorgen for dette målet. gruppe. Studien er spesielt viktig, ettersom svært få av de mange appene som hevder å lindre psykiske lidelser er undersøkt vitenskapelig, sier Ida Hensler.

Artikel: Hensler I, Sveen J, Cernvall M, Arnberg FK; Efficacy, Benefits, and Harms of a Self-management App in a Swedish Trauma-Exposed Community Sample (PTSD Coach): Randomized Controlled Trial; J Med Internet Res 2022;24(3):e31419, doi: 10.2196/31419, https://www.jmir.org/2022/3/e31419

Kilde: Uppsala universitet

Bilde: PTSD Coach-appen har blant annet informasjon om posttraumatisk stress, øvelser og mulighet til å måle posttraumatisk stress over tid. Foto: Uppsala universitet